Pojkar dödade svan – åtalas för djurplågeri

Foto: Privat
Honan lämnades ensam kvar med sju ägg.

avMalin Wigen, TT

NYHETER

Två av de tre tonåringarna som sågs skjuta en knölsvan i somras åtalas – misstänkta för djurplågeri och brott mot jaktlagen, skriver Mitt i Stockholm.

Tre tonåringar från Danderyd norr om Stockholm sågs i slutet av maj skjuta ihjäl en knölsvan i grannkommunen Värmdö. Nu åtalas två av dem misstänkta för djurplågeri och brott mot jaktlagen, skriver Mitt i Stockholm.

Pojkarna, som var 14–15 år gamla vid tillfället, gled enligt förhör fram till svanhanen med sin båt. Där sköt de med ett luftgevär fågeln med flera skott, bland annat i huvudet. Honan lämnades ensam med sju ägg att ruva.

Ett vittne vid namn John såg det hela och tog sig fram till killarna som befann sig på en ö. Där tog han deras båtnyckel och höll kvar dem tills Sjöpolisen var på plats.

– Jag var inte rädd, vilken karl är rädd för tre småkillar? sa han tidigare till Aftonbladet.

”Sköt den från håll”

I förhör har pojkarna sagt att de inte kände till att svanen hade ett bo i närheten. Dessutom säger en av pojkarna att de först sköt mot svanen från håll. De åkte fram till svanen för att se att den inte led när de insåg att svanen kanske hade blivit träffad, menar de. Enligt åtalet sköt en av de svanen i huvudet från några meters håll.

Efter händelsen har de tre tonåringarna mått mycket dåligt och blivit hotade på sociala medier, något som de uppgett i polisförhör, skriver Mitt i Stockholm.

Djurplågeri – så säger lagen 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM