Saudiska miljardären sover på golvet – i lyxhotellets balsal

NYHETER

Med en förmögenhet på 160 miljarder kronor är han en av världens rikaste män.

I helgen greps han och flera andra högt uppsatta saudier i ett stort tillslag mot korruption.

Nu visas bilder på när prins Al-Waleed bin Talal och hans medåtalade sover på golvet – i sin husarrest på ett lyxhotell i Riyadh.

1 av 4 | Foto: AFP

Det var i helgen som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman slog till – och berordrade att elva prinsar, fyra nuvarande ministrar och tio tidigare ministrar skulle gripas.

Formellt anklagas de för korruption, men gripandet har också setts som ett drag från kronprinsen för att säkra mer makt. Kronprinsen är själv chef för den speciella anti-korruptionsmyndighet som instiftats i samma veva som massarresteringen.

I ett läckt videoklipp visas de misstänktas husarrest. I balsalen på anrika, femstjärniga Ritz Carlton Hotel i Saudiarabiens huvudstad Riyadh sover flera män på madrasser på golvet. Bilderna visar inga ansikten – men det ska röra sig om de gripna, högt uppsatta männen.

En av dem ska vara kung Salmans egen brorson, miljardären prins Al-Waleed bin Talal. Han är en av världens rikaste män, med en förmögenhet på 160 miljarder kronor och investeringar i bland annat Twitter, Lyft, Euro Disney och Twentieth Century Fox. Nu misstänks han alltså för korruptionsbrott – anklagad av sin kusin, kronprins Mohammed bin Salman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riyadh