Anställer person – för att inte göra något

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Gör vad du vill på en tågstation – för 21 000 i månaden.
Foto: Johnér
Gör vad du vill på en tågstation – för 21 000 i månaden.

Vad sägs om en evig anställning utan att behöva göra något särskilt? Är du pigg och öppen och gillar Göteborg? Då finns jobbet för dig. Stiftelsen Evig anställning söker ett livs levande konstverk till kritiserade Västlänkens framtida station Korsvägen.
Du bör dock vara beredd på att det nya arbetstillfället kommer stöta på motreaktioner.

Har du alltid drömt om ett jobb utan fasta arbetsuppgifter där du kan göra lite vad du vill? Nu kan det bli verklighet. Statens konstråd utlyste tillsammans med Trafikverket en internationell tävling för att utsmycka Västlänkens framtida stationer Haga och Korsvägen i Göteborg.

Nu står det klart att konstverket på Korsvägen kommer ge en person evig anställning och stationen på Haga kommer prydas av ett flera hundra meter långt ormskelett.

Västlänken har mötts av stora protester, främst av miljöskäl. Tidigare i höstas demonstrerade omkring 10 000 personer mot projektet och vad de kommer tycka om stationens alternativa konstverk återstår att se.

– Det spelar nog egentligen ingen roll vilket förslag vi valt så hade vi fått kritik. De som inte gillar Västlänken kommer inte att tycka om det här ändå, säger Johny Lindeberg, arkitekt vid Trafikverket till SVT Väst.

Få en evig anställning

Vinnarna på Korsvägen är konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby. Idén heter ”Eternal employment” och går ut på att att ge en person evig anställning. Ett perfekt jobb för den som oroar sig för att bli utbytt mot artificiell intelligens på jobbet, med andra ord.

– Många jobb kommer tas över av robotar. Så grundidén bygger på frågeställningen - hur kommer jobben se ut i framtiden? säger Magdalena Malm, direktör vid Statens konstråd.

Vad jobbet går ut på och vilka arbetsuppgifter bestämmer den arbetstagaren helt själv. Det enda kravet är att det levande konstverket ska befinna sig på Korsvägen under arbetstid.

– Det finns inga specificerade arbetsuppgifter. Om man är anställd och inte har några specifika arbetsuppgifter finns det ganska mycket utrymme att tolka det själv, säger Magdalena Malm.

Tjäna 21 000 i månaden

Projektet planeras pågå i minst 120 år. Man räknar med att personen kommer att tjäna omkring 21 000 kronor i månaden. På arbetsplatsen kommer det finnas tillgång till ett omklädningsrum och en stämpelklocka som kommer tända fabrikslampor på stationen när den anställda är på jobbet.

Skulle personen hitta ett nytt jobb eller vilja gå i pension kommer stiftelsen att leta efter en ersättare.

Vilka kvalifikationer som eftersöks är ännu oklart men i platsannonsen, skriven av poeten Lina Ekdal, eftersöks någon som är pigg, fri, vänlig, öppen och gillar Göteborg. Sista ansökningsdag är den 15 december 2025, med tillträde 15 mars 2026.

Publicerad: