Trumps ödesfråga kan avgöras av handstilsexpert

avSusanna Hållbus

NYHETER

”God jul”-hälsningen från Roy Moore kan bevisa att han visst kände den då 16-åriga Beverly Young Nelson.

Om det verkligen är den sexbrottsanklagade republikanska senatorskandidaten som skrivit, vill säga. Moore hävdar bestämt att det inte är hans handstil.

– Vi kräver att hon omedelbart släpper ifrån sig årsboken så att vår expert kan få titta på skriften, säger Philip Jauregu, Moores advokat.

1 av 4 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag kan utan att tveka säga att anklagelsen är helt falsk. Jag vet inte ens vem kvinnan är, svarade Roy Moore på uppgifterna att han ska ha attackerat den då 16-åriga Beverly Young Nelson.

Men Nelson säger sig ha bevis på att de visst kände varandra 1977, då övergreppet ska ha inträffat. Enligt henne har Moore skrivit en hälsning i hennes årsbok från high school.

Jag kan inte tänka mig en sötare, vackrare flicka att önska god jul, Roy Moore, D.A”, står att läsa på snedden, i kanten på en av bokens sidor.

Under en presskonferens på onsdagen krävde Roy Moores advokat Philip Jauregu att Beverly Young Nelson lämnar ut boken till analys hos en handstilsexpert.

– Domare Moore säger att det inte finns en chans i världen att det där är hans handstil, säger han.

Förkortningen D.A.,district attorney (distriktsåklagare), ska också bevisa att det inte är Moore som skrivit. 1977 var han assisterande distriktsåklagare och borde alltså ha skrivit ”A.D.A”, hävdar advokaten.

Den 12 december avgörs vem som tar över som senator i Alabama efter att Jeff Sessions klivit upp på regeringsnivå och blivit Donald Trumps justitieminister.

Kan påverka Trumps makt

Med mindre än en månad kvar blåser det ordentligt om republikanernas sexbrottsanklagade kandidat, domare Roy Moore. Skulle han förlora kan det påverka presidentens makt. Om Alabamas senatorsstol faller i Demokraternas händer, tror experter att det kan orsaka en dominoeffekt som kan göra att partiet vinner makten i Senaten redan nästa år. Något som inget av partierna trodde skulle vara möjligt innan presidentvalet 2020.

Hittills har fem kvinnor trätt fram och anklagat Moore för övergrepp som ska ha skett i mitten av 1970-talet, då de alla var tonåringar. Roy Moore var då i 30-årsåldern.

Roy Moore själv nekar till alla anklagelser och vägrar dra tillbaka sin kandidatur. Han anser att kvinnornas berättelser är del i en politisk häxjakt mot honom och hotar med att stämma The Washington Post, som publicerade uppgifterna.

Öknamnet: ”Alabamas ayatollah”

Flera tunga republikanska namn menar att Roy Moore skadar partiet.

Republikanernas talman i senaten Mitch McConnell har föreslagit att Roy Moore ska kliva av i valets slutspurt. Även John McCain tycker att anklagelserna är ”djupt oroande och diskvalificerande”.

– Han borde omedelbart kliva åt sidan och låta Alabamas invånare välja en kandidat som de kan vara stolta över, säger McCain.

Som chefsdomare i Alabamas högsta domstol har Roy Moore vägrat utfärda vigselbevis för samkönade par. Han är stark motståndare till abort, har kallat homosexualitet för ”motbjudande” och gjort sig känd som ärkekonservativ, kristen fundamentalist. Han har kritiserats för att sätta bibelord för juridiska principer och kallad för ”Alabamas ayatollah”.

Trumps vallöften - så har det gått 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Roy Moore

USA