Solveig, 77, fick sin hunds hjärtmedicin: ”tappar förtroendet för vården”

NYHETER

Både Solveig Frohm, 77, och hunden Rasmus, 13 behöver hjärtmedicin.

I augusti hände det som inte får hända, Solveig fick hundens medicin istället för sin egen.

– Som anhörig tappar man förtroende för vården, det ska inte behöva vara så här, säger barnbarnet Daniella Frohm.

1 av 2 | Foto: Anna T�rnhuvud / ANNA T�RNHUVUD AFTONBLADET 85705

I somras kom Solveig hem till sin villa i Enskede gård där hon bott sedan 60-talet. En stroke gör att hon har svårt med talet men fortfarande vill hon bo kvar i sitt hus med papillionhanen Rasmus som sällskap. Dottern Annelie och barnbarnet Daniella bor i närheten och kommer ofta på besök.

25 augusti var 19-åriga Daniella hemma hos sin mormor när det var dags för vårdbolaget PR-vård att komma hem till Solveig för att ge henne de mediciner hon behöver. Dosetten med Solveigs medicin ligger i köket, prydligt uppmärkt med hennes namn och personnummer på baksidan, och en signeringslista intill där vårdpersonalen ska skriva under att hon fått tabletterna. På ett annat bord i köket ligger hunden Rasmus dosett, morgon och kväll får han hjärtmedicin av hemtjänsten.

– Jag upptäckte direkt att det var en tablett de gav och i vanliga fall får hon fyra, säger Daniella Frohm.

Daniella ringer sin mamma Annelie och till sjukvårdsupplysningen. Samtidigt försöker de få tag på vårdbolaget PR-vård som ansvarar för att ge Solveig hennes mediciner.

– Sjukvårdsupplysningen berättade för oss att hon absolut inte får lämnas ensam, om det är så att hennes blodtryck sjunker måste hon till akuten, säger Annelie.

Fick inte lämnas ensam

Daniella och Annelie försöker få tag i vårdbolaget som tillslut svarar att de kan komma och ta ett blodtryck på Solveig klockan elva samma kväll. Klockan 23.30 kommer PR Vård tillbaka. Då har det gått fyra och en halv timme sedan Solveig mest troligt fått i sig hundmedicinen och hennes anhöriga har under den tiden oroat sig för att något ska ha hänt med hennes hjärta.

Efter händelsen har de varit i kontakt med en samordnare på PR vård som bett om ursäkt för det som inträffat, men hur det kunde gå fel och vem som gav hundmedicinen till Solveig vet det fortfarande inte.

– Vi har inte fått någon klarhet i vem som delade medicinen. Det finns ingen annan förklaring vad vi kan se än att hon fått i sig hundmedicinen, säger Annelie.

Både Annelie och Daniella jobbar själva inom vården som undersköterskor och känner till vilka arbetsförhållanden som råder.

– Jag tycker det är hemskt att sådana här saker sker. Man ska kunna bo hemma, då ska det inte behöva hända sådana här saker som gör att man som anhörig tappar förtroendet för vården. Det är människors liv det handlar om, det ska inte behöva vara så här. säger Daniella.

Personalen blev stressad av hunden

När Aftonbladet når PR Vård meddelar VD:n för hemsjukvården, Elisabeth Bley Arvidsson, att det gjordes en så kallad avvikelserapport om händelsen strax efter att missen inträffat. Undersköterskan på plats ringde också ansvarig sjuksköterska som rådgav med läkare om vad som skulle göras.

– Undersköterskan som var där har gjort en redogörelse för oss och sagt att han var hundrädd och blev väldigt stressad över att hunden var där. Självklart är det ingen ursäkt men han kontaktade ansvarig sjuksköterska när misstaget framkommit, säger Elisabeth Blev Arvidsson.

– Det är jättetråkigt att ingen chef ringt upp och förklarat för dem att vi följt upp det här. Vi har ett stort ansvar att säkerställa att personalen inte ska göra fel, det måste finnas flera spärrar för det. Blir man minsta tveksam eller stressad ska man ringa till sitt stöd, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin