Kontanter inte räddningen i en krigssituation

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-01-15

Få använder kontanter i Sverige. Vid en eventuell krigssituation skulle användningen sannolikt öka rejält, men att enbart gå över till kontanter är inte en hållbar lösning enligt experter TT pratat med. Arkivbild.

Kontanter hemma krävs om Sverige skulle hamna i krig. Men en fullständig digital krasch är osannolik, enligt experter.

Stora delar av samhället är dessutom inte anpassat för kontanter.

– Det kommer inte att kunna vara enda lösningen, säger Maria Lundström vid Riksbanken.

Det kan bli krig i Sverige och alla måste se över sin beredskap. Budskapet från regeringen och ÖB har fått svenskarna att vallfärda digitalt till MSB:s hemsida för att ta reda på vad som gäller om krisen eller kriget kommer. Men hur viktigt är kontanter om kriget skulle komma? Och hur robust är det digitala betalsystemet som är totalt dominerande nu?

Enligt Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, är kontanter kritiska.

– Inget går att använda lika snabbt som kontanter, säger han.

– Men för att det ska vara en fungerande reservlösning måste den vara levande i vardagen. Så är det inte nu.

Sveriges Konsumenter är en av flera organisationer som förespråkar ökad möjlighet till kontantanvändning i vardagen, en fråga som diskuterats länge och som även togs upp i den så kallade betalningsutredningen som presenterades förra året.

Digital dominans

Sverige är även ett av världens mest digitaliserade länder, 99 av 100 kronor som cirkulerar i samhället är digitala. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tycker att kontanter behövs, ur ett beredskapsperspektiv:

– Men man kan inte ha hur mycket kontanter som helst hemma bara för att det blir svårare tider.

– De flesta av oss kommer att använda de digitala betaltjänsterna även om det blir en krigssituation, fortsätter hon.

Robust system

Exakt hur en landsomfattande krissituation skulle se ut går det bara att spekulera om, men Ola Svenonius, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), påpekar att en total digital krasch är osannolik.

– Det är inte så lätt att varaktigt slå ut internet inom ett stort område, det har vi sett inte minst i Ukraina.

Svenonius påpekar att uppkopplingsmöjligheterna är många i Sverige.

– Experter jag talat med säger att många har tänkt på betalsystemet under kris och att andra faktorer i dag kan vara viktigare att fokusera på.

Även Maria Lundström. som är chef för enheten för beredskapsfrågor vid Riksbanken, säger att det digitala systemet i grunden är robust.

– Sektorn arbetar också löpande med förebyggande åtgärder och övar för att stärka robustheten ytterligare. Sedan är kontanter nödvändiga, men de kan inte vara den enda lösningen. Inte för stora flöden som löne- och pensionsutbetalningar exempelvis.

– Utifrån ett beredskapsperspektiv är det därför viktigt att ha olika betalningslösningar, som olika kort och olika sätt att ansluta till nätet samt att ha kontanter hemma, säger Maria Lundström.