Efter lögnerna – nu utreds statssekreteraren PM Nilssons ålfiske av specialavdelning på Noa

Först ljög statssekreterare PM Nilsson för fiskekontrollanterna, sedan för polisen, innan han erkände sitt olagliga ålfiske.

Nu utreds han av en specialavdelning på Nationella operativa avdelningen, Noa, misstänkt för artskyddsbrott.

– Det finns en pågående förundersökning, men jag kan i dagsläget inte säga något om den, säger utredare Lukas Sterner vid artskyddsgruppen på Noa.

Polisen lägger locket på om den nya förundersökningen som inletts mot statsminister Ulf Kristerssons närmaste man, statssekreteraren PM Nilsson.

Men en anmälan om brott mot artskyddsförordningen ska ha kommit till polisen redan förra veckan. Detta efter turerna kring hur statssekreteraren först ljugit om och sedan erkänt att han olagligt fiskat ål, och fått betala 38 800 kronor i böter för brott mot fiskelagen.

– Jag reagerade på mängden ål och vet ju att fiskare i skärgården har jättemycket problem med byråkratin kring ålfiske. Det involverar kameraövervakning och inmätning, och man ska följa lagar och regler, säger personen bakom anmälan.

Läs hela polisförhöret med PM Nilsson

”Utreder inte statssekreterare”

Förundersökningen bedrivs av utredare vid kulturarvs- och artskyddsgruppen på Noa:s utredningssektion. Vid utredningsgruppen för artskyddsbrott utreder man brott mot reglerna som finns till skydd för vilda djur och växter, vilket kan röra sig om att skada fridlysta djur eller sälja arter som är skyddade enligt internationella regler.

Men det rådde ett tag oklarheter om vilka som egentligen skulle utreda det misstänkta artskyddsbrottet.

PM Nilsson.
PM Nilsson.

”Om jag inte är fel underrättad är det ärendet med det K-nummer du anger nedan ett ärende hos avdelningen för särskilda utredningar. Jag får hänvisa dig att se om de kan besvara dina frågor”, skrev polisens kommunikationsavdelning på Aftonbladets fråga om att få tala med rätt utredare.

På Särskilda utredningar, SU, en fristående och oberoende avdelning inom polisen som utreder misstänkta brott bland polisanställda, domare, åklagare och politiker kom ett nytt besked.

– Ärendet har felaktigt överlämnats till oss. Vi utreder inte statssekreterare, så en handläggare här kommer lämna tillbaka ärendet till Polismyndigheten, sa en anställd på Särskilda utredningar på tisdagsmorgonen.

Fångsten som PM Nilsson fick upp när han fiskade ål olagligt.
Fångsten som PM Nilsson fick upp när han fiskade ål olagligt.

”Intresserade av information”

Utredare Lukas Sterner vill inte kommentera något om rubricering, vilka utredningsåtgärder man har vidtagit, eller om PM Nilsson delgivits misstanke om brott.

– I det här läget kan jag inte bekräfta eller säga någonting. Men är det så att man har information man vill lämna som skulle kunna vara till gagn för utredningen så går det jättebra, säger Lukas Sterner.

Kontrollanterna kunde se hur PM Nilsson drog upp fyra ålryssjor ur vattnet.
Kontrollanterna kunde se hur PM Nilsson drog upp fyra ålryssjor ur vattnet.

Aftonbladet kunde tidigare berätta om hur statssekreterare PM Nilsson flera gånger skrivit om sitt ålfiske på sociala medier, trots att det varit förbjudet för fritidsfiskare och hårt reglerat sedan 2007.

PM Nilsson har inte uttalat sig om händelsen, annat än i sociala medier där han skrivit att han är ”oerhört ledsen över allt detta” och att anledningen till att han ljugit för polisen i december förra året var att han blev ”överrumplad”.

Statsminister Ulf Kristersson kommenterade under måndagen för första gången uppgifterna och sa till SVT att han känt till händelserna redan när PM Nilsson anställdes och att det var ”mycket dumt gjort” av statssekreteraren att ljuga för polisen. Statsministerns förtroende för PM Nilsson var dock obrutet.

Straffet för grovt artskyddsbrott omfattar fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Enligt uppgifter till Arbetaren misstänks PM Nilsson inte bara ha fiskat en stor mängd ål utan även ha sålt ål.

Aftonbladet har sökt PM Nilsson genom Moderaternas pressekreterare Hanna Strömberg.

Ålen är rödlistad och under ett akut hot om utrotning, enligt experter
Ålen är rödlistad och under ett akut hot om utrotning, enligt experter
Publisert:

LÄS VIDARE