Outbildade soldater tvingas ”köttstorma” rakt in i döden

Publicerad 2023-03-22

Ryska soldater tvingas genomföra ”köttstormningar” mot befästa ukrainska positioner.

Med andra ord: de beordras att gå rakt in i döden utan artilleriunderstöd.

– De fick ett vapen och ordern ”spring och skjut”, berättar Anastasia Lotareva på BBC.

Flera förband med ryska soldater har på senare tid ställts under befäl från de självutropade Luhansk- och Donetsk-republikerna, rapporterar BBC Russian Service. I de olagliga republikernas så kallade folkmiliser råder andra regler än inom den ryska armén.

På senare tid har därför flera nymobiliserade ryska förband lagt upp filmer i sociala medier där de klagar över behandlingen av dem, och där de kräver att återigen få tillhöra den ryska armén.

– Vi är ingen stormtrupp, vi är utbildade för att tillhöra hemvärnet. Vid vår första stormning dog sex personer, vi hade inget eldunderstöd, säger till exempel nymobiliserade från Kaliningrad, Murmansk och Archangelsk i en Telegram-video.

En anonym officerare från den självutropade Luhansk-republikens folkmilis säger till BBC att många nymobiliserade ryska soldater har fått tio dagars utbildning, tittat på ett automatgevär två gånger och kommer till hans förband iförda sneakers.

Ukrainska soldater avfyrar mot ryska positioner nära Bachmut.

Det anonyma befälet berättar också att han på folkmilisens stab fick höra att ”nymobiliserade kan användas för köttstormningar” av befästa ukrainska ställningar. Den underförstådda betydelsen är att soldaterna betraktas som själlösa köttstycken som offras för att hålla fienden upptagen.

BBC konstaterar att under den ryska belägringen av Mariupol talade mobiliserade från de självutropade Luhansk- och Donetsk-republikerna också om ”köttstormningar”, när nymobiliserade efter en kort formell utbildning kastades in som stormtrupper för att spara på soldater som var mer välutbildade och värdefulla. Hur många som dog i stormningarna var oväsentligt.

I BBC:s ryska nyhetsprogram Tjto eto bylo berättar reportern Anastasia Lotareva hur en köttstormning går till:

– Man samlar några tiotals soldater och säger ”gå ditåt och skjut”. Det är allt.

Lotareva har intervjuat två soldater som ”genom ett under” överlevde en köttstormning:

– De fick ett vapen och ordern ”spring och skjut”, säger Lotareva.

Även den inflytelserike ryske militärbloggaren Igor Girkin, tidigare försvarsminister i den självutropade Donetsk-republiken och dömd för nedskjutningen av ett Malaysia Airlines-plan över Ukraina 2017, talar om köttstormningarna:

– Mycket dåligt utbildade mobiliserade, ibland inte alls utbildade, deltar vid fronten i så kallade köttstormningar. Det är ett uttryck som används bland annat av människorna som deltar i dem. Ni kan själva föreställa er hur högt man värderar de som deltar, säger Girkin i en video.

Det finns också återkommande rapporter om att Wagner-styrkan har låtit många värvade fångar storma Bachmut, vilket lett till höga dödssiffror.

I juni 2022 sade Rysslands president Vladimir Putin enligt BBC att det inte är lämpligt att storma ukrainska befästa ställningar:

– Det är enligt militärexperter inte ändamålsenligt, för det leder till stora förluster hos den attackerande styrkan, sade Putin då.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln