Dubbla utredningar mot polischef: ”Dök upp bakom träd”

Publicerad 2022-12-12

Relationen mellan Linda Staaf och Mats Löfving i polisledningen granskas nu i dubbla internutredningar.

I centrum finns ett PM som enligt Aftonbladets uppgifter kretsar kring påstådd svartsjuka, förföljelse och härskartekniker.

Bland annat anklagas den tidigare vice rikspolischefen för att ha dykt upp bakom ett träd när underrättelsechefen var ute och joggade.

Mats Löfving var vice rikspolischef när han utsåg Linda Staaf till nationell underrättelsechef. Samtidigt hade de två en privat relation med varandra som senare utvecklades till ett förhållande, enligt vad Linda Staaf berättat i intervjuer. 

– Det har funnits en privat, men ytlig relation, sa Linda Staaf till Expressen som avslöjade affären.

Den utlösande faktorn till medieuppståndelsen var ett PM författat av polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman. PM:et har lämnats ut till medier hårt sekretessmaskat men av de offentliga delarna framgår att Linda Staaf kallade till ett möte med säkerhetschefen som kom att pågå i 1,5 timmar och det hon berättade fick Ari Stenman att känna sig tvungen att göra en anmälan.

Anklagas för förföljelse

De möjliga brottsrubriceringarna som säkerhetschefen föreslog är grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Enligt Aftonbladets uppgifter beskrivs i PM:et att de påstådda händelserna började efter att underrättelsechefen Linda Staaf gjort slut med vice rikspolischefen Mats Löfving.

Några uppgifter om våld finns inte i PM:et, enligt Aftonbladets uppgifter, i stället har det beskrivits som svartsjuka:

– I min värld så var det mer fråga om svartsjuka, har chefsåklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren tidigare sagt till Expressen.

I handlingen beskrivs enligt Aftonbladets uppgifter flera händelser, bland annat:

Mats Löfving ska ha dykt upp vid olika tillfällen i närheten av Linda Staaf på konstiga platser, som exempelvis bakom ett träd i skogen när hon joggat.

Påtryckningar av olika slag gentemot Linda Staaf där Mats Löfving försökt förmå Linda Staaf att återuppta förhållandet.

Härskartekniker som Mats Löfving använt sig av på arbetsplatsen gentemot Linda Staaf i form av att inte titta på henne under möten, eller bara resa sig upp från möten och gå därifrån utan att säga något.

”Fråga om svartsjuka”

Efter att anmälan lämnats in till polisens avdelning Särskilda utredningar hamnade den på chefsåklagare Anders Jakobssons bord som inom två dagar valde att inte inleda någon förundersökning.

För Aftonbladet beskriver åklagaren PM:et som ”lite innehållslöst” och att det bestod av andrahandsuppgifter.

– Utifrån de handlingar som jag fick in så gick det inte att bevisa något brott. Det var alldeles för allmänt hållet och då beslutade jag att inte inleda förundersökning, säger Anders Jakobsson.

Vad säger du om kritik mot dig för att Linda Staaf aldrig hördes av polisen eftersom det inte inleddes någon förundersökning? 

– Det har jag inga synpunkter på, jag får så mycket kritik av och till ändå och kan bara konstatera att mitt beslut är helt i linje med vad damen tycker. Det jag har prövat är brott gentemot henne och ur det perspektivet kan jag konstatera att mitt beslut var helt riktigt.

Inleder förundersökning

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att Särskilda åklagarkammaren valt att inleda förundersökning kring en annan anmälan i affären – den om misstänkt jäv och grovt tjänstefel när Mats Löfving anställde Linda Staaf i rollen som nationell underrättelsechef.

– För ett år sedan gjorde jag en förutredning då vi hämtade in uppgifter om ärendet. Jag inledde inte någon förundersökning då eftersom det inte fanns anledning att anta att brott begåtts. Nu har vi fått in polisanmälningar som tillsammans med tidigare uppgifter och medieuppgifter gör att jag numer anser att det finns anledning att anta att brott har förövats. Jag väljer därför att inleda en förundersökning. Det finns ingen som är delgiven misstanke om brott, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren.

Samtidigt har rikspolischef Anders Thornberg inlett en internutredning som ska ledas av den tidigare domaren Runar Viksten.

Aftonbladet har sökt Linda Staaf och Mats Löfving. Aftonbladet har frågat Polismyndigheten om Mats Löfvings arbetsuppgifter inom ramen för hans nuvarande tjänst som regionpolischef i Stockholm under tiden de två internutredningarna pågår:

”Vi har nyligen fått kännedom om att en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning som gäller grovt tjänstefel i samband med en tillsättning. Vilka effekter den får kan vi i nuläget inte uttala oss om”, skriver polisens nationella mediecenter.

Senare under dagen meddelade polismyndigheten att Mats Löfving lämnar sin post och ”tills vidare kommer få andra arbetsuppgifter.”

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ANNONS