Regimens svar: Twitter-sex och bortklippta åskådare

Demonstranterna i Kina tar till ovanliga metoder för att kringgå censuren i landet.

Tomma A4-papper, Friedmanns ekvation och omvända slagord är några av motståndsstrategierna som sprids längs landets gator.

Samtidigt kämpar regimen för att behålla kontrollen i landet – genom att sprida Twitter-sex och klippa bort åskådare på fotbolls-VM.

De senaste dagarnas protester i storstäder över hela Kina mot landets hårda covidrestriktioner och ibland också mot ledaren Xi Jinping nämns över huvud taget inte i kinesiska statsmedier.

Protesterna kallas ofta för en ”A4-revolution”, enligt brittiska BBC, eftersom många demonstranter tigande håller upp tomma A4-papper.

– Det fanns absolut ingenting på pappret, men vi vet vad det betyder, sade en kvinna som demonstrerade i Shanghai till BBC i lördags.

Protest i Peking den 27 november. Demonstranterna håller upp A4-papper.
Protest i Peking den 27 november. Demonstranterna håller upp A4-papper.

Studenter på Tsinghua-universitetet i Beijing höll i stället upp A4-papper med Friedmanns ekvation, som handlar om relativitetsteorin och ett expanderande universum.

Men det viktiga var inte ekvationen, utan namnet Friedmann. I Kina uttalas det nämligen som ”free man”, det vill säga ”en fri man”. Bilder på studenterna spreds via sociala medier.

Studenter vid Tsinghua-universitet i Beijing håller upp A4-papper med Friedmanns ekvation. Friedmann uttalas som ”free man” i Kina.
Studenter vid Tsinghua-universitet i Beijing håller upp A4-papper med Friedmanns ekvation. Friedmann uttalas som ”free man” i Kina.

Omvända slagord var en annan strategi från demonstranternas sida. När polis i Beijing krävde att de skulle sluta skrika ”inga fler lockdowns”, så löd de order.

Slagorden ”vi vill ha fler lockdowns” och ”jag vill göra covidtester” började i stället eka från demonstranterna – ett uppenbart ironiskt hån mot konstaplarnas krav.

De kinesiska myndigheterna ägnar stora resurser åt att hålla internet rent från protesterna. När filmer läggs upp i kinesiska sociala medier försvinner de ofta lika snabbt, och sökorden ”Liangma River” och ”Ürümqi Road” ger inga protestträffar, trots att det var där demonstranterna samlades.

Men även fotbolls-VM censureras, eftersom folk blir upprörda när de ser att åskådarna inte längre behöver bära munskydd, samtidigt som restriktionerna fortfarande är omfattade i Kina och är själva orsaken till protesterna.

En A4 med texten ”Ürümqi Road”.
En A4 med texten ”Ürümqi Road”.

Det kinesiska statliga tv-bolaget CCTV censurerar nu alla närbilder på åskådare från fotbolls-VM. Bara avståndsbilder på åskådarna visas i matchsändningarna, som är fördröjda med en halv minut.

För att minska antalet protestfilmer i kinesiska sociala media stoppar kinesisk polis också personer som tar bilder på och filmar demonstrationer. Sedan raderar de filerna.

Dessutom använder den kinesiska regimen Twitter för att dölja vad som händer. På söndagen lade ett stort antal kinesisk-språkiga Twitter-konton upp länkar till eskortservice-firmor och annan sexrelaterad information, tillsammans med kinesiska stadsnamn, uppger tidningen Washington Post.

Resultatet blev att Twitter-användare som sökte efter information om protesterna i olika kinesiska städer i stället fick upp en massa oönskad information. Målet var att färre ska läsa nyheterna om vad som sker, enligt tidningen.

Publisert:

LÄS VIDARE