Maria ingrep när poliserna attackerades – nu hyllas hon

Maria stod och julbakade när hon hörde ett fruktansvärt ljud utanför fönstret.

En man hade attackerat två poliser och hon rusade ner på gatan och kastade sig in i tumultet.

– Jag hoppade ner på honom med armbågen och sa ”nu ligger du still”. Det hade inte jag befogenhet till men jag ledsnade ju ur, säger hon.

Det var vid lunchtid på torsdagen som två poliser skadades i samband med att en misstänkt biltjuv greps i Ljusne utanför Söderhamn. Mannen placerades i polisbilens baksäte och gick till attack mot en av poliserna. Han slog och bet henne, samt gav sig på den andra polisen som ryckte in.

– Han försökte även ta deras båda vapen men stoppades av säkerhetsanordningar i pistolhölstren, sa polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin, efter händelsen.

En polis skadades allvarligt och fördes till sjukhus. Tumultet avstyrdes genom att en kvinna ur allmänheten kom till undsättning.

– Hon har spelat en helt avgörande roll, sa Magnus Jansson Klarin.

Skriket avbröt julbaket

Maria bor precis intill och berättar att hon hamnade mitt i händelsernas centrum. Hon såg ut från sitt fönster och upptäckte den misstänkte biltjuven. Han sladdade in på gatan i en stulen bil och började byta nummerplåtar. Hon såg sedan hur han greps av polisen och fördes till polisbilen.

– Då gick jag in och fortsatte baka mina saffransbullar. Men snart hörde jag något och tänkte ”va fan är det som låter”. Det lät som att någon höll på att dö, eller ett skrikande barn som det hänt något med, som blivit påkört eller vad som helst, säger Maria.

Från köksfönstret såg hon vad som pågick.

– Polisbilen stod utanför och bakdörren var öppen. Jag ser att det är tumult i baksätet och hur polisen och den gripne tumlar ut på vägen. Då ser jag att han håller fast henne så att hon inte kan röra armarna. Jag inser att det är hon som skriker och att han håller på att rymma.

Maria berättar att hon och sambon Sebastian springer ner för trapporna och stormar ut på gatan i bara strumplästen.

– Så då får vi slänga oss över den här misstänkte karln. Jag ligger uppe vid hans rygg, axlar och skuldror med hela min tyngd. Jag har armbågen mellan hans skuldror och trycker. Jag hänger verkligen på honom, mina ben lättar nästan för att jag hänger på honom så in i helvete, säger Maria.

Bild tagen vid polisinsatsen den
Bild tagen vid polisinsatsen den

”Jag ledsnade ur”

Mannen, som är 40-årsåldern, sitter nu anhållen misstänkt för mordförsök. Maria beskriver honom som cirka 1,70 lång och ”tunn som en tvättlina” – trots att hans frenetiska motstånd.

Maria, sambon Sebastian och de två poliserna lyckades till slut med att boja mannen i både händer och fötter.

– Vi ligger ovanpå honom men han är mer vild än tam och ska bara upp. Trots att vi är fyra stycken så lyckas han nästan komma upp. Men då reser jag mig upp lite och så hoppar jag ner på honom med armbågen och säger ”nu ligger du still”. Det hade inte jag befogenhet till men jag ledsnade ju ur, säger hon.

”Kan jag så kan du”

”Jag hängde verkligen på honom”, berättar Maria för Aftonbladet.
”Jag hängde verkligen på honom”, berättar Maria för Aftonbladet.

Dagen efter har alla möjliga medier ringt till Maria för att få höra hennes berättelse.

– För oss var det någon som ropade på hjälp. Någon behöver hjälp, då går vi och hjälper. Sen har folk sagt ”fattar ni inte att det var fara för ert liv” eller ”fattar ni att ni räddade polisens liv”. Men vi tänkte inte så. Vi är uppfostrade med att man ska hjälpa om man kan.

– Nu i efterhand inser jag att alla kanske inte hade gjort så. Han hade kunnat vara beväpnad, fortsätter hon.

Maria hoppas att hennes exempel ska få fler att våga kliva fram i skarpt läge.

– Kan jag så kan du. Polisen gör så mycket för oss och hjälper oss, så då kan vi hjälpa polisen. Ett civilkurage måste du skaffa dig om du inte har. Tänk om det är din granne eller din mamma nästa gång, säger hon.

Polisen som skadades allvarligt kunde under torsdagskvällen lämna sjukhuset.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN