Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Gudrun Sjödén: ”I Sverige är allt så ängsligt och petigt”

Publicerad 2023-02-25

Efter 50 år i modebranschens finrum anklagades Gudrun Sjödén för rasism och mobbing.

Ett år senare är designern självkritisk till "de förbjudna orden", men ändå inte.

— Jag förstår inte hur ett ord kan vara okej ena dagen och sen är det plötsligt inte det, säger 81-åringen till tidningen Vi som träffat henne i Indien.

Gudrun Sjödén utbildade sig vid Konstfack och öppnade 1976 sin första butik i Stockholm. Hennes färgglada klädmärke är, efter H&M, Sveriges största modeexport med miljardomsättning och har älskats av kvinnor i ett 70-tal länder.

Parallellt med att kungamedaljer och branschpriser haglat över henne har designern dock ansetts kontroversiell. Det har gällt allt från anställda utan kollektivavtal till åsikter som att kvinnor med låg lön har sig själv att skylla.

Malin Mendel, utsänd journalist för tidningen Vi, har träffat Sjödén i New Delhi för en första intervju sedan denna lämnade uppdraget som designchef – och Sverige – efter ett avslöjande i Expressen i april 2022.

Den orangea blusen till trots är det en "tilltufsad" kvinna som är på sin vakt efter vad hon kallat en medieattack.

— För mig personligen är det jobbigaste att de skrev att jag sagt rasistiska saker, som jag inte har sagt. Men jag är ganska luttrad och det har inte på verkat min sömn eller så, men det är klart att jag har tänkt på till exempel Benny Fredriksson. Jag tror att jag lite kan förstå hur han kände sig, säger hon.

Indien är Gudrun Sjödéns favoritland.

Rasismstormen

I avslöjandet, som ledde till att Arbetsmiljöverket agerade, berättade ett 20-tal medarbetare om Gudrun Sjödéns och vd:n Ann Adelssons styre som ett skräckvälde med rasism, kränkningar och hot.

Vid ett tillfälle uppgavs Sjödén ha uppmanat en mellanchef att försöka ha tydligare mimik ”.. eftersom du är svart kan jag inte läsa av ditt ansikte ...” och två medarbetare med afroamerikanskt ursprung benämndes inför en årlig kick-off som "mina negrer".

Under intervjun vid hotell Shangri-La i New Delhi uppger Sjödén först att orden lades i hennes mun men medger sedan att hon inte kunnat tyda den svarta kvinnans ansiktsuttryck. Hon förnekar att hon skulle vara rasist men funderar på om hon kanske är "frånsprungen av tiden".

– Fast de vill ju själva bestämma vad de ska kallas. Ja, men det kan jag förstå i och för sig.

Gudrun Sjödén lämnade uppdraget som designchef efter ett avslöjande i Expressen 2022.

Sa upp sig och stack

Designern berättar att företagsledningen bad henne ligga lågt. Några månader senare skickade hon ett brev med rubriken Uppsägning till bolagets ledning och vissa medarbetare, berättade att hon köpt en lägenhet i New York och på Instagram skrev hon: "Nu vänder jag blad, som det heter, och går vidare".

I dag är hon frilans för företaget och har funderingar på att flytta till Indien där många av hennes tyger görs. Indien är dessutom ett favoritland.

– Här är det ingen som säger något om allt det tråkiga i Sverige, de bryr sig inte. Här är högre i tak. I Sverige är allt så ängsligt och petigt att ingen vågar säga något.

Sjödén erkänner att hon fällt en och annan tår efter kaoset men ber om att få fundera innan hon svarar på frågan om hon ångrar någonting. Till slut kommer svaret:

– Jag är självkritisk till att jag använt de där förbjudna orden. För det är synd om människor blivit sårade. Jag ska inte göra det mer ... kanske bara med de allra närmaste, om man vågar säga de förbjudna orden ens då.

ANNONS

LÄS VIDARE