Över 900 000 i franska pensionsprotester

Publicerad 2023-02-11

”Inga pengar till pensioner men miljarder till armén” är ett av budskapen på demonstranternas plaket.

Frankrike skakas åter igen av våldsamma demonstrationer.

Anledningen till fransmännens ilska är regeringens planer på att höja pensionsåldern från 62 till 64 år.

Under lördagen deltog hundratusentals människor i protesterna.

Det är fjärde gången på kort tid som stora demonstrationer skakar flera av landets städer.

Tidvis gick det hett till med sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, men Mestadels verkar det ha gått lugnt till, rapporterar medier på plats.

Minst en bil eldades upp och innehållet i papperskorgar brann på en av Paris huvudgator. Enligt Parispolisen greps åtta orosmakare under dagen.

Facket: Rekordmånga i protest

Denna gång ägde demonstrationen rum på en lördag, och inte i arbetsveckan som under de tidigare protesterna.

Arrangörerna hoppades på rekordmånga deltagare.

Kravallpoliser står vid en brinnande bil under sammandrabbningar.

Enligt en av arrangörerna, den vänsterradikala fackföreningen CGT, protesterade runt 500 000 bara i huvudstaden Paris på lördagen – vilket i så fall skulle övertrumfa protesterna den 7 februari då 400 000 räknades in av samma fackförbund.

Men enligt det franska inrikesdepartementet, som så gott som alltid presenterar lägre siffror, protesterade cirka 963 000 i hela landet under lördagen, och omkring 93 000 i Paris.

Flera demonstranter protesterade familjevis på väg mot det stora torget Place de la Republique i den franska huvudstaden. En tonårspojke bar ett plakat med texten: ”Jag vill inte att mina föräldrar ska dö på sitt jobb”.

Kravallpoliser skyddar bland tårgas under.

President Emmanuel Macrons pensionsreform är starkt ifrågasatt och tonläget i debatten blir allt hårdare. Enligt mätningar är två tredjedelar av befolkningen skeptiska till ändringarna.

Reformen innebär att den franska pensionsåldern – som är en av Europas lägsta – höjs från 62 till 64 år och att fransmännen måste jobba fler år för att få full pension. Enligt mätningar är två tredjedelar av befolkningen skeptiska till ändringarna.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln