Zelenskyj efter broexplosion: Molnigt över Krim

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-10-08

En stor brand härjade tidigare på bron, som även delvis kollapsade. Bilden kommer från den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Explosionen på bron som förbinder Krim med Ryssland kan inleda en ny fas i Ukrainakriget. President Vladimir Putin beordrar ökade säkerhetsinsatser i det ryskkontrollerade området.

Men den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj använder bildspråk när han berättar om lördagen.

– Det var molnigt över Krim.

Sent på lördagen var informationen knapphändig om explosionen i en lastbil på den viktiga bron mellan fastlandet och halvön Krim, illegalt annekterad av Ryssland.

Tre personer dödades i explosionen enligt ryska uppgifter. Både tåg- och biltrafik stoppades helt. Så även båttrafik i närheten av bron. Trafiken kunde återupptas på lördagseftermiddagen.

Räcken och delar av körbanan såg skadade ut på bilder från bron, liksom delar av den parallella järnvägsbron. Men mycket kring explosionen var höljt i dunkel sent på lördagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj valde att indirekt kommentera utvecklingen med viss sarkasm i ett videomeddelande:

– I dag har varit en bra och mestadels solig dag i vårt territorium. Olyckligtvis har det varit molnigt på Krimhalvön. Det var också varmt.

Motstridiga uppgifter

Direkt efter explosionen publicerade Mykhailo Podoljak, rådgivare till Zelenskyj, en bild på den brinnande bron på Twitter och skrev att ”allt olagligt måste förstöras, allt som stulits måste lämnas tillbaka till Ukraina”.

Senare under dagen antydde han att attacken kan ha en rysk avsändare.

”Det är värt att notera att lastbilen som exploderade enligt alla indikationer åkte över bron från den ryska sidan. Så den som vill ha svar borde söka i Ryssland”, säger han i ett uttalande enligt AFP.

Talmannen i parlamentet på den ockuperade Krimhalvön riktar anklagelser mot Ukraina.

Veniamin Kondratjev, guvernör i ryska Krasnodarregionen, uppger att terrorhotnivån har höjts till två på en tregradig skala i ett distrikt som gränsar till Krimhalvön.

– Säkerhetsåtgärderna kommer att skärpas, bland annat vid inspektioner och kontrollstationer, säger Kondratjev enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Symbol för ockupation

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade ett dekret som bemyndigar säkerhetstjänsten FSB att öka säkerheten kring transporter i området runt halvön, rapporterar Interfax.

Kertjbron mellan Ryssland och Krim har byggts av Ryssland och ses av många som en symbol för Rysslands olagliga ockupation av Krim.

Den byggdes på order av Vladimir Putin och är en viktig transportlänk för militär utrustning till ryska soldater i Ukraina. Fram till dess att Ryssland i samband med invasionskriget ockuperade den norra delen av Azovsjön var det Rysslands enda landväg till Krim.