Ukrainas försvarsministern sparkad: Lade 210 miljoner kronor – på fel jackor

Publicerad 2023-09-04

Ukrainas försvarsminister fick sparken för att Volodymyr Zelenskyj ville ändra arbetssätt.

Men Oleksij Reznikov har omgetts av korruptionsmisstankar sedan början av året.

Bland annat ska han ha lagt 210 miljoner kronor på vinterjackor – som inte klarade kyla.

Följ ämnen
Ukraina

På söndagskvällen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på chattjänsten Telegram att han sparkar försvarsministern Oleksij Reznikov.

”Oleksij Reznikov har gått igenom mer än 550 dagar av fullskaligt krig. Jag tror att försvarsdepartementet behöver nya arbetssätt och nya former av samverkan både med militären och med samhället som helhet”, skrev Zelenskyj.

Men det kan finnas andra anledningar till att Reznikov får lämna sitt jobb. Redan i februari kom de första ryktena om att han hängde löst – på grund av en korruptionsskandal som bland annat omfattade inköp av militärjackor, skriver Kyiv Post.

Oleksij Rezniko, Ukrainas numera sparkade försvarsminister, i mitten.

Priset trefaldigades

Enligt källor vid ukrainska tullmyndigheten hade försvarsministeriet köpt 233 000 vinterjackor från ett turkiskt företag, skriver tidningen. De skulle kosta 320 kronor styck och användas under hösten 2022.

Men tullens dokument från ett paket med 4 900 jackor på väg från Turkiet till Ukraina avslöjade att kostnaden för leveransen plötsligt var tre gånger så hög. Priset per jacka låg på nästan 950 – och den totala slutsumman landade på motsvarande 210 miljoner kronor. Sedan visade det sig att jackorna, som sålts in som vinterjackor, var av ett tunnare material och inte alls i det kamouflagetyg som beställts – utan i ett som ”skyddade mot vinterluft”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Släkt i regeringen

Den ukrainska tidningen Pravda publicerade den 25 augusti en utredning av det turkiska företag som sålt jackorna till Ukraina. Enligt Pravda är en av företagets ägare brorsbarn till en Hennady Kensay, en politiker i Zelenskyjs regeringsparti Folkets tjänare, som sitter som ledamot i det parlamentariska utskottet för nationell säkerhet, försvar och underrättelseverksamhet.

Enligt Pravdas siffror hade den totala prislappen landat på 30 miljoner dollar – 330 miljoner kronor – och det som levererats hade varit sommarjackor.

Vägrade avgå

Reznikov förnekade genast att han skulle ha köpt sommaruniformer och utmanade Pravdas journalister.

– Jag föreslår ett vad, sa han till tidningen NV.

– Om det visar sig att försvarsministeriet verkligen beställt sommarjackor i stället för vinterjackor så kommer jag, Oleksij Reznikov, Ukrainas försvarsminister att lämna in min avskedsansökan. Jag bjuder in parlamentets etikkommitté och journalisternas etikkommission som domare och respektabel ukrainsk media som observatörer till detta vad.

Ersättaren utsedd

Zelenskyj har utsett Rustem Umerov, 41, till Reznikovs efterträdare som försvarsminister. Umerov är sedan september i fjol chef för Ukrainas största privatiseringsfond, men har också suttit i parlamentet och varit en viktig roll i de känsliga förhandlingarna om spannmålsavtal, skriver Reuters.

Reznikov, som hyllats för sitt arbete med att driva in ekonomiskt stöd och militära resurser till Ukraina från omvärlden – inte minst eftersom han pratar bra engelska – har också anklagats för att ha köpt in mat till för höga priser. 

Nu pekas 57-åringen ut som Ukrainas nästa ambassadör i Storbritannien, skriver Reuters.

Oleksij Rezniko tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.