Proud Boys exledare får 22 års fängelse

Uppdaterad 2023-09-07 | Publicerad 2023-09-05

Enrique Tarrio, före detta ledare för högerextrema Proud Boys, döms till 22 års fängelse för sin medverkan i stormningen av Kapitolium.

Det är det längsta straffet som någon fått efter stormningen den 6 januari.

Åklagaren yrkade på 33 års fängelse men Tarrio dömdes till 22 år, det rapporterar Reuters. Domaren beskrev Tarrio som ledaren av upploppen och att han var ”motiverad av revolutionär iver”.

I rätten sa Tarrio att han skämdes för sina handlingar och att han visste att Trump förlorat valet.

Enrique Tarrio, före detta ledare för Proud boys.

Ledde stormningen på distans

Tarrio kallade stormningen av Kapitolium för en ”nationell skam” när domen meddelades och bad poliserna om ursäkt som var på plats vid stormningen.

"Jag är ingen politisk eldsjäl. Att orsaka skada eller ändra valresultatet var inte mitt mål”, sa Tarrio och bad domaren att visa honom barmhärtighet.

Domaren noterade dock att Tarrio aldrig tidigare visat någon ånger och sa att det hårda straffet var nödvändigt för att avskräcka från framtidiga politiskt våld.

När Kapitolium stormades den 6 januari var Enrique Tarrio dock inte på plats. Han döms för att ha orkestrerat stormningen på distans. Åklagaren menade att han med sin ”karisma och propaganda” inspirerat sina följare till upploppet.

Kapitolium stormas, 6 januari.

Följ ämnen i artikeln