Ivanka tog pappas plats under G20-mötet

avKarin Ahlborg

NYHETER

Plötsligt intog Ivanka Trump honnörsbordet uder G20-mötet.

Behändigt fyllde hon upp pappas plats mellan Kinas president Xi och Storbritanniens Theresa May.

Nu möts hon av en kritikstorm på sociala medier.

1 av 3 | Foto: POOL / REUTERS X80003

Under mötet som handlade om ”samarbete med Afrika, migration och hälsa” lämnade Donald Trump sin plats längst fram där statsöverhuvudena sitter.

Enligt BBC skulle han träffa Indonesiens ledare.

Ivanka Trump, som kommit till mötet med sin pappa men placerats betydligt mer blygsamt långt bak i rummet, flyttade sig snabbt fram och tog över platsen.

President-dottern, som vare sig är vald eller anses ha särskilda politiska kompetenser, kom därmed att representera USA axel mot axel med Kinas Xi och premiärminister Theresa May. Vladimir Putin satt ytterligare en plats i från henne.

Författaren och politiska kommentatorna Anne Appelbaum rasar på twitter mot att en "icke vald, okvalificerad, oförberedd New York-kändis" framhålls som "den bästa att representera Amerikas nationella intressen”.

Får hård kritik

BBCs korrespondent påpekar att något liknande aldrig har inträffat.

Tvingas ett av statsöverhuvudena lämna ett möte är det brukliga att en minister eller en topptjänsteman fyller upp platsen.

Ivanka Trump brukar framhålla sin plats som oavlönad ”assistent till presidenten” men är mest känd för sin modekollektion.

Under mötet mellan Donald Trump och Angela Merkel var både Ivanka Trump och hennes man och presidentrådgivare Jed Kutchner närvarande.

Donald Trump försvarar alltid sin dotter och under en intervju med bland andra Washington Post tidigare på lördagen sa han:

– Om hon inte var min dotter skulle det vara mycket enklare för henne. Det kan vara hennes enda fel, för att vara helt ärlig.

Anne Applebaum twittrar också: ”I Kina, är ledarnas barn ”prinslingar” som får särskild behandling. Men jag kan ändå inte föreställa mig att Xi lämnar över sin plats till sin dotter.”

ARTIKELN HANDLAR OM

G20