Rekordvärme och skogsbränder i Kalifornien

NYHETER

Flera skogsbränder rasar i delstaten Kalifornien och flera hundra har evakuerats.

En explosion i går slog även ut elförsörjning för 140 000 människor.

Samtidigt ligger en värmebölja över delstaten som i går gav värmerekord i Los Angeles sedan 1886.

Tipsa | Aftonbladet

1 av 8 | Foto: Noah Berger / AP
Över 2000 brandmän kämpar med att släcka skogsbränder som härjar i Kalifornien i USA. Delstaten har drabbats av värmebölja med rekordtemperaturer.

17 olika skogsbränder härjar på stora arealer i delstaten Kalifornien, skriver Los Angeles Times.

I Santa-Barbara spred sig en brand till ett tre gånger så stort område på åtta timmar under lördagen. Barn och ungdomar på ett sommarläger blev fast i branden och stängdes in av lågorna men kunde senare evakueras av räddningstjänsten.

Den starka vinden i kombination med torka gör att eldsflammor snabbat sprider sig och flera hundra människor har evakuerats från sina hem.

Fem invånare och en brandman har, enligt räddningstjänsten, fått lindriga skador i bränderna.

I bergen norr om Sacramento har ett tio-tal hus har brunnit upp.

Foto: JOSH EDELSON / AFP
Över 2000 brandmän kämpar med att släcka skogsbränder som härjar i Kalifornien i USA. Delstaten har drabbats av värmebölja med rekordtemperaturer.

94 000 saknar ström

Ett kraftverk i Northridge exploderade på lördagskvällen. Ingen skadades i explosionen men strömmen slogs ut i ett stort område. Trafikljus slogs ut, flera fastnade i hissar när de stannade och 140 000 människor saknade elförsörjning. Explosionen hördes klockan 19 och när brandmännen kom fram brann det i en stor container med olja.

– Det var en våldsam brand med rök som sågs flera hundra meter upp mot himlen, sade Brian Humphrey på Los Angeles brandkår till L.A Times.

På söndagen var 94 000 personer fortfarande utan ström.

Rekordvärmen som ligger över delstaten försvårar arbetet för brandmännen. På lördagen slog Los Angeles värmerekord med 36,7 grader och slog därmed rekordet från 1886.