Barnrånare på Söder: ”Helt nytt”

Tre rån eller rånförsök på mindre än 12 timmar i Stockholm.

Ett par i 80-årsåldern omringades av ett gäng – och kvinnan lämnades blödande från hals och knän efter rånet.

– Det är helt nytt med så unga kriminella, säger polisen Christian Frödén som jobbar med gatubarnen i Stockholm.

Arkivbild: Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.
Arkivbild: Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.

Vid tvåtiden på natten mot måndagen rånades en person på sin mobiltelefon på en bar i närheten av Medborgarplatsen på Söder i Stockholm.

Offret fick ett knytnävsslag när hen försökte ta tillbaka mobilen.

Bara ett par timmar senare försökte ett mindre gäng på cykel att med något som såg ut som en kniv hota sig till värdesaker några kvarter därifrån.

Vid lunchtid utsattes ett par i 80-årsåldern för ett rånförsök vid Björns trädgård, tvärs över gatan från Medborgarplatsen. När paret parkerade sin bil omringades de av några personer som försökte rycka en halskedja i guld från kvinnan som drogs omkull.

Kvinnan fick mindre skador men hon liksom hennes man chockades, uppger polisen.

Den yngsta 9 år

Polisen har lyckats gripa sex personer, alla yngre än 15 år och en inte mer än 9 år.

Men om det rör sig om en barnliga kan polisen inte avgöra.

– Det är svårt att säga. Brotten har inträffat i ungefär samma geografiska område och poliser jobbar med att kartlägga tillvägagångssättet. Men vi kan inte säkert säga att de har kopplingar till varandra, säger Elisabeth Anestad som är biträdande polischef i city.

Hon har också sett de frustrerade kommentarerna från poliser på Twitter som tycker att läget känns hopplöst när de unga brottslingarna strax är ute på gatan igen.

– Vi kan konstatera att det är ett stort bekymmer med 100-tals ungdomar utan vårdnadshavare driver runt. Men polisen får inte gripa, låsa in eller utreda. Det är socialtjänstens ansvar och vi kan inte ha åsikter om deras arbete, säger Elisabeth Anestad.

”Finns det någon i bakgrunden?”

Christian Frödén är gränspolis och har under många år arbetat uppsökande med gatubarnen som främst kommer från Nordafrika. Enligt honom har inte själva antalet gatubarn i Sverige förändrats särskilt de senaste 5–6 åren men han ser en annan förändring:

– Det som är helt nytt är att det är verkligt unga, ner mot 9-10 åringar, som kommer nu. Den här våren har jag sett åldrarna sjunka kraftigt.

Det får honom att undra vad som pågår.

– Jag försvarar inte brottslighet men här måste man fråga sig: Finns det verkligen 10-åringar som är kapabla att på egen hand ta sig hit och utföra brott eller finns det någon i bakgrunden som styr?

Det är ingen hemlighet att det bland ungdomar i nordafrikanska länder cirkulerar något Christian Frödén beskriver som en modern variant av Amerikabreven som skickades till Sverige vid förra sekelskiftet: ”Kolla vad bra vi har det här”.

– Nu jobbas det internationellt i norra Afrika för att informera om verkligheten, att det inte är sanning, säger Christian Frödén.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN