Kinas militäruppvisning efter Trumps raseri – med 12 000 soldater och nya robotmissilen

NYHETER

Trump krävde hårdare tag av Kina mot Nordkorea.

Timmar senare visade 12 000 kinesiska soldater upp de senaste krigsflygen – och missilerna.

– Vår heroiska militär kan bidra mer till att upprätthålla världsfred, sa Kinas ledare Xi Jinping i ett tal.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping under paraden.

Under natten till söndagen rasade Donald Trump Kina för att inte markera tillräckligt mot Nordkorea efter Kim Jong-uns andra robottester på mindre än en månad.

”Jag är väldigt besviken på Kina. Våra löjliga tidigare ledare har tillåtit dem att göra hundratals miljarder dollar om året i handel, men ändå gör de INGENTING för oss med Nordkorea, bara pratar”, twittrar Trump.

”Vi kommer inte längre låta detta fortsätta. Kina skulle lätt kunna lösa detta problem!”

Missiler och stridsplan

Bara några timmar senare spände Kinas armé sina muskler rejält i en enorm militärparad. Enligt försvarsdepartementet deltog 12 000 soldater och över 100 flygplan i paraden där även 600 olika sorters vapen visades upp, skriver CNN. En av höjdpunkterna var Kinas senaste krigsflygplan J-20, som enligt den amerikanska tv-kanalen skulle kunna ge det amerikanska flygvapnets F-22- och F-35-modeller en match.

– Det kommer att ge Kinas flygvapen ett övertag på grannländernas luftstyrkor, säger Zhang Baohui, professor i politik vid Lingnanuniversitetet i Hongkong.

Sist i paraden visade man upp en ICBM, en interkontinental ballistisk missil – av samma stil som Nordkorea avfyrat under fredagen – som statliga tv-kommentatorer kallade för ”symboler av stor makt”.

– Missilerna har flera stridsspetsar, vilket gör det lättare för dem att penetrera amerikanskt missilförsvar, säger Zhang.

”Planerat sedan länge”

Men enligt departementets talesman hade militäruppvisningen planerats sedan länge och var inte en respons på den amerikanske presidentens ilska.

– Detta har ingenting med den nuvarande situationen att göra, sa Ren Guoqiang i ett uttalande, skriver CNN.

Paraden utlystes under lördagen som en del av folkets frihetsarmés 90-årsfirande och hölls i Zhurihe – Asiens största militärträningsanläggning mitt i öknen i inre Mongoliet.

”Världen är inte fredlig”

Kinas ledare Xi Jinping översåg spektaklet klädd i kamouflagekläder och höll ett kort tal. Han nämnde inte Trumps tal men betonade den kinesiska arméns ökande betydelse i världen.

– Världen är inte fredlig och fred måste försvaras, sa Xi Jinping.

– Vår heroiska militär har självförtroendet och förmågan att bevara vår nationella suveränitet, säkerhet och intressen, och att bidra mer till att upprätthålla världsfred.

Zhang Baohui varnar Donald Trump för att inte kritisera Kina för hårt. Enligt experten är en bra relation med Xi Jinping nödvändigt för USA för att hålla Nordkorea i styr, skriver CNN.

– Trump har målat in sig i ett hörn i Nordkoreafrågan, säger Zhang Baohui.

– Nordkorea trotsar honom – det enda agerande han kan göra nu är genom USA-Kina-relationer. Jag tror att vi kan se någon slags ensidig åtgärd på handeln men Kina kan vara redo för detta.