Storföretag drabbade av nätattack

Foto: VALENTYN OGIRENKO/Reuters
Bland annat den ukrainska banken Oschadbank har drabbats av attacken.
NYHETER

Företag över hela världen har under tisdagen drabbats av en stor cyberattack som låser bolagens datorer.

För att låsa upp dem uppmanas användarna betala motsvarande 2 600 kronor för en dekrypteringsnyckel.

– Vi har en världsomfattande IT-störning på företaget, säger Annika Hilmersson på APM Terminals i Göteborg till Aftonbladet.

Flest rapporter om hackade företag kommer från Ukraina. Flera ukrainska banker har under dagen varit oförmögna att utföra ärenden åt sina kunder, bland dem Oschadbank, en av landets största. En spamattack har också riktats mot huvudstaden Kievs största flygplats, vilket lett till att flera plan försenats, rapporterar TT. Även systemet som övervakar strålningen från kärnkraftverket i Tjernoby påverkas av cyberattacken, uppger en talesperson för verket.

Attacken är den största i sitt slag i Ukrainas historia, uppger en rådgivare till inrikesministern. Enligt honom handlar det om en variant av utpressningsviruset Wannacry som spreds över världen i maj.

Enligt Ukrainas säkerhetsråd finns tecken på att Ryssland är "inblandat" i attacken, skriver TT.

Uppmanas betala i bitcoins

Samtidigt rapporterar de ryska storföretagen Rosneft och Evraz att även de attackerats. Oljejätten Rosneft uppger att företagets servrar drabbats av en "kraftfull" cyberattack medan stål- och gruvföretaget Evraz rapporterar att informationssystemet drabbats.

Under eftermiddagen har rapporter om hackade företagsdatorer kommit från världens alla hörn, bland annat från USA, Storbritannien och Sverige.

Aftonbladet har tagit del av skärmdumpar av meddelandet som dyker upp på de drabbade datorerna. Användaren informeras om att filerna på datorn har låsts och att det enda sättet att komma åt dem är att betala motsvarande 2 600 kronor i bitcoins.

”Världsomfattande IT-störning”

Bland företagen som drabbats finns det danska containerrederiet Maersk och dotterbolaget APM Terminals, som driver containerhamnen i Göteborg.

– Det jag kan bekräfta är att vi har en världsomfattande IT-störning på företaget. Just nu avslutar vi verksamheten manuellt här på containerterminalen i Göteborg. Vi har inga system som fungerar. Normalt stänger vi klockan 16 på vardagar, så vi kommer att avsluta lite tidigare i dag. Våra kunder är informerade om detta, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals i Göteborg, vid 15-tiden.

Maersk skriver följande på sin hemsida gällande attacken:

”Vi kan bekräfta att Maersks IT-system för tillfället ligger nere på grund av en hackerattack. Vi följer utvecklingen.”