Mordet på Lisa Holm

Lisa Holm-mördaren får livstid i Litauen

Av: 

Joakim Magnå

Petter J Larsson

NYHETER

Nerijus Bilevicius, som dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm, vill avtjäna straffet i sitt hemland Litauen.

En litauisk distriktsdomstol sänkte straffet, vilket väckte ilska i Sverige.

Nu backar domstolen och meddelar att straffet förblir livstid om mördaren överförs till hemlandet.

Mördaren ansökte i juni förra året om att få avtjäna sitt straff i hemlandet Litauen. Anledningen är att han vill komma närmare sin hustru och familj. För närvarande sitter han på Norrtäljeanstalten på avdelningen för sexualbrottslingar.

Kriminalvården godkände i februari en flytt till Litauen. I beslutet slogs det fast att man ”finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återanpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen.”

Besked om sänkt straff

En litauisk distriktsdomstol har tidigare gett besked om att landet erkänner den svenska domen men att Nerijus Bilevicius livstidsstraff kommer att sänkas till 15 år – i det fall att han överförs för att avtjäna sitt straff i Litauen.

Beslutet om 15 års fängelse väckte ilska i Sverige och överklagades. Och på tisdagsförmiddagen ändrade litauisk domstol beslutet, bekräftar Siauliais distriktsdomstol för Aftonbladet. Straffet kommer inte att reduceras. Om Nerijus Bilevicius överförs till hemlandet kommer livstidsdomen att bestå.

”Förändrar ingenting”

Bilevicius advokat Björn Hurtig är inte förvånad över att domen förändrats.

– Det får man väl acceptera. Men jag vet egentligen inget om det, jag har inte sett beslutet så jag kan inte säga någonting mer än att det väl är så de sett på saken.

Vad förändrar detta för din klient?

– Ingenting, tror jag, för när han sökte till Litauen så visste han ju att han hade livstids fängelse. Han sa inte att han ville söka sig dit för att hans straff kanske skulle förändras. Vi trodde ju att han skulle få livstid där också. Hans bevekelsegrund för att komma till Litauen var ju att vara mer med sin familj.

Advokaten har pratat med Bilevicius om att fängelserna i Litauen kan ha sämre förhållanden än i Sverige.

– Vi har försökt förklara så gott som vi har kunnat och jag kan säga att om jag fått livstid så hade jag velat sitta i Sverige, så som jag förstått det. Men det är hans beslut, han har velat komma dit och då får man respektera det, säger han.

Överföringen kan stoppas

Om Kriminalvården inte är nöjd med straffet i Litauen kan överföringen av mördaren stoppas.

– Men nu har jag svårt att tänka mig att de skulle vilja förhindra en överföring, säger Björn Hurtig.

Nerijus Bilevicius är dömd för att ha fört bort och mördat 17-åriga Lisa Holm den 7 juni 2015 i Blomberg på Kinnekulle.

Fem dagar efter flickans försvinnande hittades hon mördad i en arbetsbod på en närliggande gård. Redan samma dag hämtades Bilevicius in till förhör. Han dömdes sedan av både tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse för mord.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Lisa Holm

LÄS VIDARE

Beslutet: Lisa Holms mördare ska flyttas till Litauen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Lisa Holm

Nerijus Bilevicius

Litauen

Kinnekulle