Försvaret om Pride-kritiken: ”Vi är inte rädda för reaktioner”

avChristina Smedbakken

NYHETER

Regnbågsfärgade skosnören och en kort text. Trots enkelheten i Försvarsmaktens ställningstagande har reaktionerna varit många.

– Det är lite förvånande att det här fortfarande väcker så pass starka känslor, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

1 av 4 | Foto: Henrik Bonnevier/TT/Montage
Bilden på kängorna med regnbågsfärgade skosnören togs fram i samband med en Pride-kampanj för två år sedan.

”Vi är beredda att gå hur långt som helst. Din rätt att leva hur du vill, som den du vill och med vem du vill – är vår uppgift att försvara.”

Så börjar texten i det inlägg som Försvarsmakten igår publicerade på sin officiella Facebooksida, i samband med första dagen av Stockholm Pride. Fotot under texten föreställer ett par militärkängor med regnbågsfärgade skosnören.

”Vi vill attrahera de allra bästa”

– Idén var att visa att sexuell läggning inte är något som exkluderar en människa från att jobba inom försvarsmakten. Vi vill attrahera de allra bästa, helt oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Han berättar att det finns ännu en tanke bakom inlägget.

– Vi ville även visa att vi är hela Sveriges försvarsmakt och försvarar hela befolkningen. Vi står upp för alla medborgares friheter och rättigheter här och nu, säger han.

”Försvarar Sverige, landets intressen och vår frihet”

Bilden har redan hunnit få tusentals reaktioner, vilket först uppmärksammades av Expressen. Enligt Nemo har de flesta varit positiva, men några har även ifrågasatt initiativet.

”Här trodde jag i min enfald att Försvarsmaktens uppgift är att försvara nationen Sveriges gränser”, skriver en kommentator.

”Det finns folk som vägrar ta värvning efter att ni sprider regnbågspropaganda. Tänk efter lite”, skriver en annan.

1 av 4 | Foto: Skärmdump: Facebook
En av de kritiska kommentarerna på inlägget.

– Vissa upplever förstås att ”oj, varför gör försvarsmakten det här, ska ni inte fokusera på viktigare saker?” När man gör ett utspel på det här sättet får man räkna med reaktioner, och det är vi inte rädda för. När vi går ut i medier är det för att få uppmärksamhet och visa att vi tar ställning, säger Nemo.

Bland de kritiska rösterna tycker vissa att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige, och inte att stå upp för några speciella värderingar. Nemo Stjernström tycker inte att det ena behöver utesluta det andra.

– Vår verksamhetsidé är att vi försvarar Sverige, landets intressen och vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Med det följer att vi står upp för allas lika värde, allas rättigheter och de lagar vi har, säger han.

”Försöker att ha väldigt högt i tak”

Eftersom Försvarsmaktens Facebooksida är en myndighetssida har kränkande inlägg behövt modereras bort. I övrigt försöker de dock lämna plats för olika reaktioner i kommentarsfältet.

– Vi använder sociala medier för att ha en dialog. I en dialog kommer alla möjliga synpunkter och uppfattningar till uttryck. Vi försöker att ha väldigt högt i tak och låta alla komma till tals, det är jätteviktigt för oss, säger Nemo.

På lördag deltar Försvarsmakten i Stockholms Prideparad, via organisationen Homo-, bi- och transpersoner i försvaret (HOF). Enligt Nemo kommer även flera av Försvarets högre chefer att delta.

– Det är viktigt för oss att markera. Det är lite förvånande att det här fortfarande väcker så pass starka känslor. För oss är det här på många sätt en självklarhet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Pride