Mötte lodjur i gruva – lockade ut det med matlådan

Foto: privat
Lockade lodjur ur gruva med matlådan
NYHETER

När Jari Ruuska var på väg ned i Zinkgruvan i Örebro för att arbeta fick han oväntat sällskap. Mitt framför honom stod plötsligt ett lodjur, vilket SVT Örebro var först med att berätta.

Foto: Privat
Jari mötte lodjur nere i gruvan – lockade ut det med matlådan

När gruvarbetaren Jari Ruuska, från Vintrosa, var på väg med bilen ner till sin arbetsplats i Zinkgruvan i Örebro såg han hur det glimrade i mörkret. Det visade sig vara ögongen på ett lodjur.

– Jag hade aldrig kunna tänka mig att det var ett djur där nere. Först trodde jag ju att det var någon reflex. men när jag kom närmare såg jag ju att det var ett lodjur.

Han insåg snabbt att han var tvungen att få lodjuret att vända upp igen, och fick en idé om hur.

– Jag tog fram matlådan och kastade en potatis först. Lodjuret sprang fram och åt upp den. Då började jag kasta potatis och kyckling om vartannat upp i gången tills han var två meter framför mig.

”Ingen hade trott mig”

Jari kom på att det kanske inte var så smart att vara så nära ett rovdjur och gömde sig bakom bilen för att fortsätta kasta matbitarna upp i gången. Därefter försökte han valla ut lodjuret med bilen.

– Som tur var hade jag mobilen i bilen så jag kunde ta några kort. Ingen hade ju trott mig om jag hade sagt att jag hade sett ett lodjur nere i gruvan, säger han och fortsätter:

– Det var himla rolig upplevelse faktiskt. Det är inte ofta man ser ett lodjur men jag kan säga att det var värt att förlora matlådan för. Jag fick leva å kaffe och vatten resten av natten, säger han och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lodjur

Örebro