Statliga TV-kanalen om jätteubåten: ”Bedövande effekt”

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

Under förra veckan passerade den atomdrivna ubåten "Dimitrij Donskoj” och slagkryssaren ”Pjotr Velikij” flera nordiska kuster.

Färden skapade stora rubriker på flera håll och bland annat experten Nils Bøhmer har kallat spektaklet för ”en prestigeresa”.

– Vi verkar ha haft en bedövande effekt på åskådarna, säger Vjacheslav Shulga som är kommendör på ”Pjotr Velikij” till den ryska, statlig tv-kanalen ”Zvezda”.

1 av 7 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

Världens största atomubåt byggdes för att bryta igenom polarisen – och avfyra kärnvapen mot USA i händelse av världskrig.

Den 172 meter långa undervattensjätten Dmitrij Donskoj lämnade Severomorsk på Kolahalvön i måndags förra veckan, eskorterad av kryssaren Pjotr Velikij – Peter den Store. Fartygen strök under sin färd förbi Norge, Danmark och Sverige.

”Hade kunnat färdas mycket snabbare”

Nu har krigsfartygen nått sitt slutgiltiga mål – finska viken. På söndag förväntas en stor militärparad gå av stapeln i S:t Petersburg, Ryssland och uppvisningen av atomubåten kommer inte helt oväntat att vara ett av paradnumren.

Tv-kanalen ”Zvezda” tillhör den ryska försvarsmakten och är därmed statlig. I ett nyhetsinslag som bland annat publicerats på kanalens hemsida visar en entusiastisk reporter upp de två atombjässarna och intervjuar deras besättning.

– Hela färden från Severomorsk tog 10 dagar, det hade såklart kunnat gå mycket snabbare. Men våra sjömän ville låta grannländerna ta sig en ordentlig titt på de båda fartygen, säger reportern Pavel Kutarenko i inslaget.

Har haft en ”bedövande effekt”

Han fortsätter med att inlevelsefullt beskriva hur den danska försvarsmakten filmat näst intill en ”riktig reklamfilm” för jätteubåten.

– Och det har våra killar ingenting emot, avslutar reportern skämtsamt och syftar på besättningen.

I nästa klipp beskriver kommendören Vjacheslav Shulga hur han är van vid den uppmärksamhet som fartyget drar till sig.

– Med tanke på hur många som stod och gapade när vi drog förbi och hur mycket film som dykt upp på sociala och traditionella medier, måste jag säga att vi nog haft en bedövande effekt på åskådarna, säger kommendören i inslaget.

”Prestigeresa”

Nils Bøhmer är kärnfysiker vid den norskbaserade miljöstiftelsen Bellona. Han var djupt oroad över de ryska krigsfartygens närvaro i Östersjön och beskriver Dmitrij Donskoj som en ”domedagsmaskin”. Jätteubåtens åldrade reaktorer är de största som någonsin byggts i Ryssland.

– Jag oroar mig över att besättningen ska pressa reaktorerna för hårt utanför säkerhetsmarginalerna eftersom det här är en prestigeresa, med målet att ta ubåten till S:t Petersburg där Vladimir Putin kommer att överse flottparaden, sa han tidigare till The Barents Observer.

ARTIKELN HANDLAR OM