Nyheter

Norsk polis: Gripna svenskar utgör fara

Av: 

TT

NYHETER

14 personer har gripits vid den norska gränsen, misstänkta för att planera att delta vid högerextrema demonstrationer i Østfold, som inte har fått tillstånd av polisen.

Polisen i Norge tror att de gripna kommer från Sverige.

- De är tagna för att vi menar att de utgör en fara för offentligheten och att de skulle delta demonstrationer, säger Lars Stenrød, polisens operative chef i Østfold, till TT.

De totalt 14 gripna personerna, som polisen tror kommer från Sverige, är mellan 19 och 42 år gamla, enligt Lars Stenrød.

Enligt honom har polisen lagt beslag på personernas bilar. Några vapen har polisen inte beslagtagit, men däremot saker som kan användas under demonstrationer. Vilka slags saker det rör sig om vill Lars Stenrød inte kommentera.

Misstänks tillhöra Nordfront

Vid 22.30-tiden på fredagskvällen gjordes de första gripandena. Fyra svenska män stoppades då i Ørje och kort därpå greps två svenska män vid Svinesund.

Enligt Jon Erik Nygård vid polisdistrikt Øst greps de i samband med kontroller vid gränsövergången och mot bakgrund av utlänningslagen. Under natten greps sedan fler personer.

Lars Stenrød vill inte lämna några uppgifter om hur många av de 14 personerna som den norska polisen med säkerhet kan bekräfta är svenskar.

- Vi har haft kontroll vid gränser i förebyggande syfte. Vi kontrollerade flera bilar och personer som har kommit från Sverige i natt, säger han.

Polisen tror att personerna tillhör den högerextrema organisationen Nordfront. Om personerna har haft nazistsymboler avböjer han att kommentera.

"Överväger att avvisa eller utvisa"

Männen kommer att förhöras under dagen.

- Man överväger att avvisa dem eller utvisa dem från landet eftersom de kan utgöra en säkerhetsrisk, säger advokaten Morten Lundén till NTB.

Polisen i Østfold har hög beredskap i helgen. Högerextrema demonstrationer förväntas på lördagen då det är Olsok, en nationell flaggdag till åminnelse av Olav den heliges dödsdag. Det är Norges skyddshelgon och en dag som firas av norska nationalister.

Flera högerextrema grupper har ansökt om demonstrationstillstånd men fått avslag av polisen.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: