Sex, droger och ätstörningar – Tove Lo sommarpratar i turbofart

Foto: Sveriges Radio
Tove Lo sommarpratar i P1.
NYHETER

Amerikansk musikmässa, ännu en intervju med den dekadenta poptjejen från Sverige.

Knark och snusk är sannerligen inga nya fenomen, men ännu i dag provocerar det många med en ung kvinna som representerar det vilda.

I Sverige, berättar Tove Lo, är det drogerna som skapar rubriker. I USA är det sexet. Vad som är tabu kan variera från land till land, men det tycks finnas ett allmänmänskligt behov av att hålla sig med något slags tabu.

Som barn i Skåne rymde vår berättare ofta hemifrån med sin Pippiväska, men var snart infångad. Som vuxen är hon ännu på rymmen, genom att turnera jorden runt.

I dag är hon en internationell artist, bara genombrottslåten Habits (Stay High) har spelats ungefär 500 miljoner gånger på Spotify, men ingenting har varit gratis.

Partyn, in och ut ur relationer, ett hjärta som har krossats ett betydligt antal gånger, stämband som höll på att gå sönder av kräkningarna som tonårens ätstörningar ledde till, åren med småspelningar runt om i Stockholm, känslan av ensamhet som infann sig då Carro, som hon delade lägenhet med, slog igenom med Icona Pop.

Men Tove Los egna genombrottet skulle komma och i Brasilien tidigare i år ville tv-värden veta varför hon är feminist. "Jag har en fitta tatuerad på armen och är numera en politisk artist".

Om framtiden vet Nilsson lika lite som någon annan. Kanske är hon plastikopererad och har ett avtrubbat hjärta om tio år. Kanske är hon mamma och lever tryggt men uttråkad. Kanske utesluter inte dessa alternativ varandra. Möjligen går de rent av att kombinera. "Framförallt nu när jag träffat dig, du som håller hela mitt hjärta med världens finaste händer".

Tove Lo underhåller, tempot är högt, föräldrar och broder ramlar in och ut ur berättelsen, anekdoter ur artistlivet varvas med det djupt privata, mörker varvas med hopp.

Och jag kan inte låta bli att tänka att det är väldigt skönt att inte vara ung längre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tove Lo

USA

Icona Pop