Porrbilder spreds på scouternas app

NYHETER

Scouternas Jamboree-app har tagits fram för att deltagarna ska kunna prata med varandra och dela information snabbt.

Under sommarlägret i Kristianstad har någon lagt upp opassande bilder och kommentarer på appen.

– Det ska ha varit ”dick pics” och kommentarer om att någon kände sig full, säger scouternas kommunikatör Caroline Thunved.

Foto: Jakob Svensson/Scouterna

Svenska scouternas nationella sommarmöte – Jamboree 17, pågår just nu i Kristianstad. Drygt 11.000 scouter samlas under 5 till 12 augusti på Rinkabyfältet i Kristianstad. 480 scoutkårer och 34 nationer finns på plats.

Nytt för Jamboree17 är att scouterna använder en mobilapp för att deltagarna ska kunna kommunicera med varandra på ett enkelt sätt. Den finns tillgänglig för vem som helst att ladda ner via telefonen.

– Det är ett fantastiskt verktyg som gör att barnen kan chatta med varandra och lägga upp bilder. Vi använder den också för att informera om väderläget och annat, säger Caroline Thunved som är kommunikationschef på scouterna till Aftonbladet.

Bilder på kön och kommentarer om alkohol

Under lördagen ska en person som inte hör till scouterna lagt upp opassande bilder och skrivit kommentarer om alkohol på appen, vilket Kristianstadsbladet var först med att rapportera om.

– Vi fick väldigt fort vetskap om vad som hänt genom att flera scouter uppmärksammade oss på det. Jag har själv inte sett bilderna men de som jobbade i lördags säger att det ska ha varit ”dick pics” och kommentarer om att någon kände sig full, säger Caroline Thunved.

Bilderna och kommentarerna togs omedelbart bort från appen och scouterna valde också att stänga av funktionen att lägga upp bilder och kommentera andras inlägg. Enligt Thunved ska inläggen komma från ett fejkkonto och inte från någon som befinner sig på lägret.

– Vi blockerade personen och har skickat ut information till samtliga kårer på plats om att det rör sig om en extern person. Ledarna har berättat vad som hänt för deltagarna och snackat om att vara en schysst kompis på nätet. Vi har en trygghetsfunktion för att snappa upp sådana här saker och ett stort säkerhetsarbete under hela veckan.

Överväger ni att utveckla appen så den bara är öppen för godkända scouter?

– Vi har vetat om hela tiden att den är öppen för alla. Det skulle kosta flera miljoner att bygga om appen och det är inget som Scouterna som ideell organisation skulle kunna ha råd med. Däremot har vi hela tiden övervakning av kanalerna och deltagarna är själva duktiga på att meddela oss om något olämpligt sker, säger Caroline Thunved.

Scouterna har nolltolerans mot alkohol och kommentaren som antyder på att det skulle finnas alkohol på området stämmer inte menar hon. Enligt Kristianstadbladet som tagit del av skärmdumpar har någon kommenterat: ”Någon annan som är lagom aspackad?”

– Det finns absolut inte alkohol på området. Vi är en organisation som har nolltolerans mot alkohol och droger också för den delen, säger Caroline Thunved.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scouterna