May och Foster överens

NYHETER

En överenskommelse har nåtts mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och nordirländska DUP i regeringsfrågan, sedan de båda ledarna träffats på 10 Downing Street.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Det konservativa protestantiska partiet DUP:s ledare Arlene Foster återvände till London med förhoppningen om att komma överens om villkoren för att stödja premiärminister Theresa Mays minoritetsregering.

May välkomnade Foster till 10 Downing Street under förmiddagen, där samtalen äger rum, innan beskedet tillkännagavs.

Transparent avtal

May behöver stöd från DUP för att kunna fortsätta styra landet efter det att hennes konservativa parti förlorade sin majoritet i nyvalet till parlamentet. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden, och pågått mer än två veckor.

– Som premiärministern själv har sagt så kommer avtalet bli offentligt och helt transparent, sade Foster till Sky News tidigare i morse.

Två avtal

Samtidigt kämpar Foster på hemmaplan för att få till den obligatoriska koalitionen mellan katolska nationalister och protestantiska unionister.

Nordirland har varit i politisk kris sedan Sinn Fein, som vill att Nordirland förenas med republiken Irland, drog sig ur den regionala regeringen i januari.

– Jag tror att den här överenskommelsen kommer att öka möjligheterna att få till ett avtal i (det nordirländska parlamentet) Stormont i och med att det kommer att ha en positiv inverkan i förhållande till Nordirland också, sade Foster till Sky och fortsatte:

– Jag hoppas verkligen att den här veckan kan innebära att vi kan sluta två avtal, sade hon.