Flicka försvunnen – misstänks anslutit sig till Islamiska staten

NYHETER

En flicka har lämnat sitt hem i Umeå och rest utomlands. Hon ska ha radikaliserats och misstänks ha anslutit sig till terrorsekten IS.

– Det är uppenbart att hon har radikaliserats, säger Seth Åberg, samordnare kring våldsbejakande extremism i Umeå kommun, till SVT Nyheter.

Flickan har själv kontaktat en vårdnadshavare och sagt att hon är utomlands utan pengar, då la socialstyrelsen ner sin utredning.

Flickan är under 18 år och hemmahörande i Umeå. Hennes mamma kontaktade polisen i april när hon upptäckt att flickan lämnat hemmet och tagit med sig både pass och resväska.

Socialtjänsten inledde en utredning, men redan tidigare var både familjen och säkerhetspolisen oroliga över att flickan kunde ha radikaliserats.

Befinner sig utomlands

Flickan har själv kontaktat en vårdnadshavare och sagt att hon är utomlands utan pengar, då la socialstyrelsen ner sin utredning. Exakt vad som hänt är oklart. Lex Sarah-anmälan som SVT Nyheter tagit del av avslöjar inte vilket land flickan befinner sig i.

– Det är uppenbart att hon har radikaliserats. Exakt vilken del det handlar om vet vi inte, men vi har en farhåga om att det handlar om IS och det är dit vi riktar vår koncentration nu, säger Seth Åberg som är samordnare kring våldsbejakande extremism i Umeå kommun.

Socialtjänsten anmäld

En socialsekreterare har gjort en Lex Sarah-anmälan mot socialtjänsten i Umeå. Socialsekreteraren menat att socialtjänsten inte sett till flickans bästa när den beslutade att lägga ner utredning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Terrorism

Lex Sarah