Victoria: ”Ångesten finns kvar”

avJamshid Jamshidi

NYHETER

Nästa vecka fyller kronprinsessan Victoria 40 år.

I en intervju med SVT berättar hon om sina mörka år med ätstörningar – och om ångesten som fortfarande finns kvar.

– Jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger kronprinsessan Victoria till SVT.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria fyller 40 år den 14:e juli.

Fredagen den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria 40 år. Då är det nästan 20 år sen Hovet bekräftade rykterna om sjukdomen anorexia.

Det var i samband med att kronprinssesan blev myndig som hon fick axla ett stort ansvar - att vara Sveriges vikarierande statschef. Men kraven var för stora: kronprinsessan drabbades av ätstörningar och fick stark prestationsångest.

”Haft väldigt mycket ångest”

Inför 40-årsdagen berättar kronprinsessan Victoria i en intervju med SVT:s Claes Elfsberg om de jobbiga åren.

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger kronprinsessan Victoria till SVT.

För att få hjälp med sjukdomen och komma ifrån en del problem valde Victoria att flytta till USA för att studera.

Samtidigt säger hon i intervjun att hon inte riktigt vet om ångesten berodde på hennes roll som kunglig, och alla krav som kom med den.

Har fortfarande ångest

Kronprinsessan säger också att dagens samhälle är väldigt tufft, och att det är ledsamt att se den psykiska ohälsan bland folket öka, särskilt hos unga. När kronprinsessan får frågan om man någonsin kan bli frisk från anorexia svarar hon:

– Det är nog individuellt. För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre.

ARTIKELN HANDLAR OM