Trump varnar för Guam-hot: Kommer få ångra sig snabbt

USA:s president Donald Trump avfyrar en ny varning i ordkriget med Nordkorea.

Nu avråder han diktatorn Kim Jong-un att yttra minsta hot mot USA-territoriet Guam.

– Han kommer verkligen få ångra det och han kommer att ångra det snabbt, säger Trump enligt CNN.

USA och Nordkorea fortsätter att utväxla hårda ord och hotfulla varningar.

Tidigare under fredagen slog Donald Trump fast att USA är ”locked and loaded” för militär aktion, om sådan behövs. Härom dagen lovade han att USA kan slå tillbaka på ett sätt som ”världen aldrig förut skådat”. Sedan sa han att det kanske inte var hårt nog.

– Jag hoppas att de förstår allvaret i det jag sa. Och jag menar det jag säger, säger han vid en sammankomst på den egna golfklubben i New Jersey på fredagen, rapporterar CNN.

”Kommer inte komma undan”

Nordkorea säger å sin sida att de ser över möjligheterna att attackera ön Guam, ett amerikanskt territorium i Stilla havet. Ungefär samtidigt sa amerikanska experter att landet förmodligen har skaffat sig möjligheten att placera kärnvapenspetsar på långdistansrobotar.

– Den här mannen kommer inte komma undan med vad han gör, säger Donald Trump om Nordkoreas ledare Kim, enligt CNN.

– Om han yttrar ett hot i form av ett öppet hot, eller om han gör någonting vad gäller Guam, eller någon annan plats som är amerikanskt territorium eller en amerikansk allierads, så kommer han verkligen att ångra det, och han kommer att ångra det snabbt.

Överväger nya sanktioner

Vid midnatt natten till lördag, svensk tid, fick Trump ytterligare frågor om Nordkorea vid en presskonferens. Presidenten säger att han vill höra hoten komma från Kim Jong-uns egen mun.

– Men han har varit tyst de senaste tre dagarna. Låt mig höra det från honom själv.

Han får också frågan om USA överväger ytterligare sanktioner mot Nordkorea.

– Ja, det gör vi, säger Trump, som säger att de kan bli ännu tyngre, ”tyngre än någon tidigare har sett”.

Från nordkoreanskt håll talas det om att de kan attackera Guam redan i slutet av augusti. De avfärdar Donald Trumps senaste utspel som ”nonsens”.

Publisert: