Misstänkta ubåtsmordet – det här har hänt

En 30-årig svensk journalist saknas efter att uppfinnaren Peter Madsens ubåt sjönk i Öresund.

Madsen hävdar att han var ensam när båten sjönk och att han släppte iland kvinnan torsdagkväll vid 22.30 – men hennes anhöriga har inte hört av henne.

Han är nu gripen misstänkt för mord, alternativt dråp på kvinnan – men nekar till brott. Det här är vad vi vet hittills.

Peter Madsen med sin ubåt Nautilus.
Peter Madsen med sin ubåt Nautilus.

19.00 torsdag: Ubåten med uppfinnaren Peter Madsen och den kvinnliga journalisten i 30-årsåldern ombord lämnar hamnen i Köpenhamn.

Ubåten UC3 Nautilus är ett hemmabygge av en grupp ubåtsfantaster ledd av Peter Madsen. Det har tagit tre år att färdigställa den.

19.30: Ubåten fångas på bild av seglaren Anders Valstedt på väg ut från hamnen. Han ser en man och en kvinna i ubåtens torn.

22.30:Tidpunkten då Peter Madsen uppger att kvinnan steg iland vid spetsen av Refshaleøen nära en restaurang vid namn ”Halvandet”.

02.30: Den 30-åriga kvinnans partner slår larm om att ubåten inte kommit tillbaka som planerat. En stor sökinsats drar igång.

11.00: På fredagen anträffades ubåten och uppfinnaren. En privatperson blir vittne till när Peter Madsen går upp och ner i ubåten strax innan den sjunker.

Peter Madsen förhörs av polisen efter det att han kommit i land. Till danska TV2 berättar han vid kajen vad som skett:

– Det uppstod ett fel på en barlasttank. Det var inte särskilt allvarligt först, men sedan började jag reparera den. Då blev det mycket allvarligt. Det tog ungefär 30 sekunder för Nautilus att sjunka.

Till en början uppger polisen att Peter Madsen inte är misstänkt för något brott.

13.30: Dansk polis påbörjar dykningar och försöker ta sig in i ubåten. Enligt polisen har de inte kunnat gå in i ubåten som ligger på sju meters djup.

13.40: Svensk polis efterlyser kvinnan. ”Om kvinnan ska ha varit ombord på ubåten vid tillfället för hennes försvinnande är oklart”, står det i efterlysningen.

Svensk polis deltar inte aktivt i eftersöket men håller kontakt med kvinnans anhöriga. De berättar att hon är hemmahörande i Skåne och är 30 år.

17:44 Dansk polis uppger att Peter Madsen är gripen misstänkt för mord, alternativt dråp, på kvinnan. Peter Madsen nekar till brott.

Dansk poliser efterlyser vittnesuppgifter och går ut med signalement på kvinnan. Hon är 160 centimeter lång, väger 56 kg, är smalt byggd, har rödbrunt hår och gröna ögon. Hon uppges ha på sig en orange blus med långa ärmar, en svart-vit blommig kjol, strumpor, gympaskor och en stickad tröja.

Dansk polis uppger att ubåten kommer att bärgas under lördagen och begäran om häktningsförhandling kommer att även att ske under lördagen.

Enligt källor till Ekstra Bladet misstänker polisen att Peter Madsen sänkte båten för att dölja spår och att det är de märkliga omständigheterna kring kvinnans försvinnande och båtens snabba sjunkande som gör att han är misstänkt för mord på henne.

22:30 Under fredagkvällen genomfördes en husrannsakan mot Peter Madsens företag och en dator bars ut från lokalen. Madsen har också undersökts på rättsmedicinska institutet i Köpenhamn under kvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE