Rysk aktivist jämför Ryssland med Nazityskland

TT TT-AFP

Publicerad 2024-07-11 13.22

Oleg Orlov, ledarfigur i fredsprisade organisationen Memorial, i en rättssal i Moskva i februari.

Ryssland fastställer fängelsestraffet för Oleg Orlov, känd rysk regimkritiker och mottagare av Nobels fredspris 2022.

I rätten jämförde Orlov Ryssland med Tyskland under nazisterna.

71-årige Orlov, ledarfigur inom människorättsorganisationen Memorial, hade överklagat det 2,5-åriga fängelsestraff som han i februari dömdes till för sin kritik av Rysslands krig i Ukraina. Domen mot Orlov ledde till ett internationellt ramaskri och har allmänt setts som en markör på hur långt Kreml är beredda att gå för att kväsa regimkritiker.

Orlov använde torsdagens förhandling till att förstärka sin kritik mot Kreml. Via videolänk från fängelset i Syzran citerade han en åklagare vid nazisträttegångarna i Nürnberg för att beskriva Rysslands rättssystem.

– De förvrängde, förvanskade och uppnådde till slut rättvisans och lagens totala fördärv. De gjorde rättssystemet till en integrerad del av diktaturen, sade Orlov till rätten.

– Dessa ord är överraskande passande för att beskriva det nuvarande tillståndet för det ryska rättssystemet, tillade han.

Orlov dömdes för att i en tidningskrönika om Ukrainakriget ha visat en ”fientlighet mot traditionellt ryska religiösa, moraliska och patriotiska värderingar”. I krönikan beskrev han Ryssland som en fasciststat skyldig till massmord på civila i Ukraina.

Flera framstående ryska människorättsaktivister var på plats i domstolen på torsdagen för att visa sitt stöd för Orlov, däribland oberoende Novaja Gazetas tidigare chefredaktör Dmitrij Muratov – sedan 2023 stämplad som ”utländsk agent” av Moskva.

Hundratals ryssar har fängslats för att öppet ha kritiserat den ryska invasionen av Ukraina.