Magdalena Andersson om Kinberg Batras lapp: ”Omdömeslöst”

Publicerad 2024-04-23

Magdalena Andersson (S) sågar landshövding Anna Kinberg Batras lapp i receptionen som resulterade i att en nära vän till landshövdingen fick jobb.

S-ledaren uppmanar nu statsministern att agera.

– Det är viktigt att han har samma måttstock för alla chefer som utses av regeringen, säger Andersson.

Socialdemokraternas partiledare, tillika oppositionsledaren, anser att landshövdingen i Stockholm, Anna Kinberg Batra, har agerat ”omdömeslöst” när hon rekryterat flera vänner till myndigheten.

Särskilt rekryteringen av den nära vännen Anna Borgs, som är gift med Moderaternas biträdande partisekreterare Martin Borgs, ser S-ledaren allvarligt på.

– Att sätta upp en lapp i receptionen och sedan rekrytera en kompis, det är omdömeslöst, säger Magdalena Andersson på en träff med riksdags­journalisterna på tisdagen.

På frågan om vilka följder Anna Kinberg Batras agerande bör få, säger Magdalena Andersson att det är upp till statsminister Ulf Kristersson (M) att bedöma.

– Det är viktigt att han har samma måttstock för alla chefer som utses av regeringen, oavsett moderat partibok eller inte.

Magdalena Andersson säger vidare att regeringen tidigare har sparkat general­direktörer som man inte sympatiserat med, bland annat på Migrationsverket, Tullverket och Strålsäkerhetsmyndigheten.

S-ledaren kräver inte att Anna Kinberg Batra måste avgå.

– Det är en fråga för Ulf Kristersson och regeringen.

Magdalena Andersson (S).