Sparkad försvarschef hotar med stämning

TT

Publicerad 2024-04-12

Danmarks avskedade försvarschef, general Flemming Lentfer, på Bornholm i maj 2022.

Flemming Lentfer, som sparkades från posten som Danmarks försvarschef i förra veckan, går ut i strid efter sin uppsägning. Nu hotar han att stämma försvarsdepartementet för ”oskälig uppsägning”.

Det råder öppen osämja inom det danska försvaret.

I ett brev till försvarsdepartementet från Lentfers advokat, som flera danska medier har tagit del av, står det att uppsägningen saknar skälig grund. Lentfer har inte mottagit några tidigare klagomål som kan förklara den hastiga sortin, hävdar hans advokat Torben Koch.

– Det här kommer som en blixt från klar himmel, säger Koch till danska TV2.

Försvarsdepartementet vill inte kommentera Lentfers stämningshot, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Försvarsminister Troels Lund Poulsen motiverade avskedet – som skedde med omedelbar verkan den 3 april – med att han inte längre har förtroende för Lentfer. Direkt efter att Lentfer fått sparken eskorterades han av vakter till sitt kontor för att hämta sina saker, rapporterar TV2. Då hade redan hans datorinlogg och arbetstelefon avaktiverats.

Beskedet om uppsägningen kom strax efter att det framkommit allvarliga problem med den danska fregatten Iver Huitfeldt, som då befann sig i Röda havet för skyddsinsatsen mot Huthirörelsens drönarangrepp i området.

På fredagen utnämnde Michael Hyldgaard, tillförordnad försvarschef efter Lentfer, generalmajor Peter Harling Boysen till ny dansk arméchef.

ANNONS