Cohen korsförhörs i rättegången mot Trump

TT-AP

Publicerad 2024-05-14

USA:s expresident Donald Trump.

Åklagarsidans stjärnvittne Michael Cohen fortsatte under tisdagen att vittna i rättegången om bokföringsbrott i New York mot USA:s expresident Donald Trump.

Nu har försvarets sida korsförhört Trumps före detta personlige advokat.

– Ni kallade president Trump för en ”skitstövel-diktator”, gjorde ni inte det? frågar Trumps försvarsadvokat Todd Blanche.

– Det låter som något jag sagt, svarar Cohen enligt ABC News.

Försvarets utfrågning började under tisdagens eftermiddagssession. Cohen fick många frågor om relationen till Trump, och svarade ja på frågan om han beundrade sin tidigare chef.

Tidigare under dagen fick Cohen bland annat frågor från åklagarsidan om olika fakturor och betalningar.

Rättegången handlar om att Trump anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016, något som beskrivs som ”hyschpengarna”.

Kopplade till betalningar

Betalningarna ska ha bokförts som juridiska utgifter, vilket kan vara ett brott mot New Yorks kampanjfinansieringslagar och utgöra skattebrott samt försök att påverka valutgången.

Under måndagen, den första dagen som Cohen vittnade, kopplade han Trump direkt till betalningarna.

Det har tidigare sagts att Cohen, som i över ett årtionde fungerade som Donald Trumps personlige fixare, var villig att ”ta en kula” för sin chef. På senare tid har han dock riktat hård kritik mot sin tidigare arbetsgivare. Cohen har tidigare suttit bakom lås och bom för bland annat hyschpengarna.

Talmannen i USA:s representanthus Mike Johnson slog följe med Donald Trump på väg till domstolen under tisdagen. Utanför domstolen kritiserade han rättegången, som han kallar för ”politiskt motiverad”, rapporterar NBC News.

Nekar till brott

Johnson upprepade också Trumps anklagelser om att Demokraterna orättfärdigt påverkar rättegången, utan att framföra några bevis.

Johnson har allt mer allierat sig med Trump och kritiserat rättsprocesserna mot Republikanernas trolige presidentkandidat, efter att han mött motstånd från de i partiet som står allra längst till höger, rapporterar CNN.

Trump nekar till brott, har kallat åtalet ”politisk förföljelse”. Han riskerar fyra års fängelse i målet, men kan också få ett villkorligt straff.