Irans president död – val hålls i juni

TT

Publicerad 2024-05-20

Irans president Ebrahim Raisi och hans utrikesminister omkom i söndagens helikopterolycka.

Ett presidentval ska hållas i juni.

Förste vicepresident Mohammad Mokhber har utsetts och får i uppgift att förbereda ett nytt presidentval, meddelar landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Valet kommer att hållas den 28 juni, enligt statliga iranska medier.

Ali Khamenei utlyser även fem dagars landssorg.

Tillförordnad utrikesminister blir Ali Bagheri, landets chefsförhandlare i kärnenergifrågor.

I ett uttalande från kabinettet i Teheran uppger regeringen att arbetet fortsätter ”utan avbrott” efter dödsolyckan.

Totalt nio personer uppges ha omkommit i helikopterkraschen. Kvarlevorna har bärgats och förs till Tabriz i nordvästra Iran, meddelar iranska Röda Halvmånen. Begravningsceremonier för presidenten och de andra omkomna ska enligt iranska statliga medier inledas på tisdagen.

Dåligt väder

Helikoptern med Ebrahim Raisi, utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian, en guvernör och en rad högt uppsatta regeringstjänstemän försvann i söndags eftermiddag i ett avlägset bergsområde nära gränsen mot Azerbajdzjan.

Vädret var dåligt och det tog lång tid att hitta vraket. När räddningspersonal till slut kom fram fanns inga tecken på liv. Bilder från olycksplatsen visar vrakdelar. Enligt statlig tv hade helikoptern kraschat in i en bergstopp.

Dödsfallen bekräftades på måndagsmorgonen. Ebrahim Raisi blev 63 år gammal medan Hossein Amir-Abdollahian blev 60.

Mohammad Bagheri, den iranska militärens generalstabschef, har tillsatt en utredning för att undersöka varför helikoptern kraschade.

Ultrakonservativ

Den ultrakonservative Raisi, ofta beskriven som ayatollans skyddsling, tog över presidentposten 2021. Hans plötsliga död sker vid en tidpunkt då Iran tampas med internt missnöje över ekonomiska svårigheter och kvinnors bristande rättigheter, såväl som med relationerna med en bredare omvärld.

Läget i Mellanöstern är spänt till följd av det pågående kriget mellan Israel och Hamas.

I april anföll Iran för första gången i historien Israel från sitt eget territorium. Drönar- och robotattacken beskrevs som hämnd för en påstådd israelisk attack mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus.

Enligt en rad bedömare väntas Raisis död inte leda till några större skiftningar i den iranska politiken.

En större fråga är vem som nu kommer att efterträda ayatolla Ali Khamenei, som är 85 och de senaste åren lidit av diverse hälsoproblem, som Irans högste ledare. Analytiker hade tidigare bedömt att striden skulle stå mellan Raisi och ayatollans son.