Familjen: Pascal, 28, föll mot sin död i Argentina

Brodern om sorgen: ”Det känns fortfarande overkligt”

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Pascal Nähring, 28, störtade mot sin död under klätterresan i Argentina, uppger familjen.

Nu vill hans bror berätta om förlusten och samtidigt tacka för stödet familjen fått under sorgearbetet.

– Vi hade inte kunnat föreställa oss hur mycket kärlek som skickas från jordens alla hörn, säger Denis Nähring, 32.

1 av 4
Pascal Nähring och en vän hade bestigit berget Fitz Roy när bilden togs. ”Efteråt var han salig. Jag vet inte om det finns ett bättre sätt att beskriva hans rus på”, säger brodern Denis Nähring.

I söndags skrev flera medier att en svensk medborgare saknades i samband med en klättringsresa i Patagonien, Argentina.

28-årige Pascal Nährings familj hade anmält honom försvunnen efter att hans klättringskamrat inte återvänt till sitt hemland med sitt planerade flyg.

En kort tid efter att nyheten kom ut i media fick den erfarne svenske klättrarens anhöriga ett mardrömsbesked.

Två kroppar hade hittats vid foten av berget Aguja Poincenot i södra Anderna.

– Två bergsklättrare hade hittat två döda unga män vid foten av berget de skulle bestiga. Då förstod man att det var Pascal och hans vän, säger brodern Denis Nähring, 32.

Identifierades av vän

Hotellet som de unga männen hade bott på kontaktade sedermera polisen i Argentina och berättade att de två saknade inte återvänt för att hämta ut sina pass och tillhörigheter.

Enligt Denis Nähring kunde en tredje klättringskamrat, som hade lämnat sällskapet några dagar tidigare, även identifiera de saknade männen efter att ha sett bilder som togs när kropparna hittades.

– Jag kände en sådan tomhet. Det känns fortfarande overkligt att jag inte kommer att få träffa honom igen. Det är en fruktansvärd sorg som jag aldrig tidigare känt. Ibland kommer det över en för en millisekund att allt kommer ordna sig. Sedan försvinner känslan och man gråter igen, säger Denis Nähring.

”All ledig tid gick åt till att bli mer erfaren”

Pascal Nähring, som växte upp i Ulricehamn, befann sig på en längre resa. Han hade sagt upp sig från sitt jobb i Schweiz dit han flyttat efter sin examen.

– Han gillade att vara nära berg. Sakta men säkert gick det från vandring till klättring i mindre skala. Sedan blev utmaningarna större och för fem år sedan började han satsa på klättringen. All ledig tid gick åt till att bli bättre och mer erfaren, säger Denis Nähring.

Denis Nähring tror att broderns ettåriga resa, som började i USA och fortsatte till Argentina, var ett sätt för Pascal att känna sig fri och komma underfund med vad han skulle göra i framtiden.

– Han gillade att resa och träffa nya människor. Han älskade att klättra och letade efter ett sätt att kombinera att få jobba med det han älskade och samtidigt få större frihet att komma ut till bergen. Han kände sig nog lite instängd på kontoret, säger Denis Nähring.

Höll sporadisk kontakt

Under klättringsresan i Argentina hade Pascal Nähring sporadisk kontakt med sin familj.

– Det låg inte i hans natur att höra av sig stup i kvarten. Det sista meddelandet vi fick var ett röstmeddelande där han berättade att de gjort ett försök att bestiga Aguja Poincenot som de fick avbryta på grund av vädret. Han visste inte om de skulle hinna med ett nytt försök innan vännens plan skulle lyfta, säger han.

Denis Nähring har försökt kartlägga sin brors sista tid i livet som ett sätt att mota bort ovissheten.

Enligt vad han kommit fram till gjorde de två klättrarna ett andra försök att bestiga berget förra måndagen.

– De hade ungefär en tredjedel kvar när något hände som gjorde att de tappade greppet och ramlade i princip rakt ner. Fallet var 900-1200 meter beroende på var i sista tredjedelen de befann sig när olyckan inträffade, säger Denis Nähring.

Denis Nähring och hans familj vill tacka alla som nått ut med kondoleanser.

– Även om vi förstått att han är otroligt social och gör avtryck har vi inte kunnat föreställa oss hur mycket kärlek som skickas från jordens alla hörn. Det har betytt oerhört mycket de här dagarna, säger han.

Kropparna inte bärgade

Svenska utrikesdepartementet, UD, har inte kunnat bekräfta dödsfallet.

Enligt Denis Nähring har familjen inte fått något formellt dödsbud från myndigheter då kropparna ligger kvar i en svårtillgänglig terräng.

– Kropparna ligger kvar vid foten av berget och har bara setts av de två klättrarna som hittade dem. Läkare har inte varit uppe på platsen för att konstatera dödsfall. Men det finns ingen tillstymmelse till tvivel om att det är de två som är döda. Hela familjen är underrättad, säger Denis Nähring.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN