Kvinna erkände 22 år gammalt mord – åtalas

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET
NYHETER

Hon bar på sin hemlighet i 22 år och 1 månad.

Men i december i fjol gick den 63-åriga kvinnan in hos polisen i Stockholm och erkände att hon dödat en man.

Ett dödsfall som avskrivits som självmord.

– Jag tog upp hans hand och arm med kniven mot sidan av halsen och tryckte till, säger kvinnan i förhör.

Mannen i 40-årsåldern hittades död under en balkong i stadsdelen Ronna i Södertälje den 8 november 1994. Efter en rättsmedicinsk undersökningen och en polisutredning avskrevs dödsfallet som självmord.

Det beslutet stod sig i 22 år och 1 månad. Men om en vecka åtalas nu en 63-årig kvinna för mord på mannen som hittades under balkongen.

– Jag har varit åklagare i över 30 år och har aldrig träffat på något liknande, säger åklagaren Nils Lundberg.

”Fick panik”

63-åringen gick den 8 december 2016 in på en polisstation i Stockholm och berättade att hon tagit livet av en man i Södertälje.

– Ja, jag fick panik helt enkelt. Jag såg ingen annan utväg än att komma och erkänna, säger hon i förhör.

Sedan erkännandet i december har hon suttit häktad och vid ett flertal förhör har hon berättat vad som egentligen hände novemberkvällen 1994.

Den 63-årige kvinnan berättar att hon, hennes exmake och mannen i 40-årsåldern aldrig träffats före den dagen som slutade med den sistnämndes död.

Under kvällen drack de tre alkohol och skulle vidare till en annan lägenhet för att fortsätta festandet.

– De lullade i väg i natten och sen fick exmaken för sig att råna mannen. Så han klappar ner honom bakifrån och drar av hans ringar, säger Nils Lundberg.

63-åringen och hennes exmake gick sedan vidare till en annan vän och fortsatte dricka. I förhör berättar 63-åringen att hon sedan fick för sig att den rånade mannen kanske skulle anmäla dem.

Försökte få det till självmord

Hon hämtade då en kniv och gick tillbaka.

– Han ligger på marken på rygg och han är rätt berusad, 3,2 promille i kroppen, och har dessutom blivit nerslagen nyss, säger Nils Lundberg.

– Hon lägger kniven i hans hand och tar handen med sin och trycker in kniven i halsen på honom.

Enligt åtalet har kvinnan haft för avsikt att dölja genom att få mordet att se ut som självmord.

Hon har i förhör också kunnat berätta uppgifter som inte varit kända utanför polisen. Till exempel att offret blivit av med sina ringar.

– Jag menar att uppgifterna kan inte ha kommit henne till kännedom på annat sätt än att hon har varit där, säger Nils Lundberg.

Efter att kvinnan gått in på polisstationen och erkänt gjordes en husrannsakan i hennes bostad. Bland fynden fanns en almanacka från 1994. Under den 15 november – på samma rad som den 8 november – skrev kvinnan ordet katastrof.

I förhör berättade kvinnan att hon inte mindes varför hon skrivit ordet.

– Det kan ha varit många katastrofer på den tiden, säger hon.

”Har mått bättre efteråt”

Tiden före erkännandet ska den nu åtalade kvinnans psykiska hälsotillstånd blivit sämre. Enligt en vän som stöttade henne under perioden orkade kvinnan inte berätta vad det berodde på.

– Det var någonting hon höll inom sig. Hon ville inte berätta vad det var men hon mådde så dåligt över det och blev allt sämre, säger vännen.

Vännen har hälsat på kvinnan i häktet.

– Hon har mått bättre efter erkännandet, det är skillnad. Men det är mycket att tänka på kring vad som ska hända nu. Hon har sagt att hon är beredd att sitta i fängelse men har också sagt att hon är osäker på om hon verkligen gjort det. Det är komplicerat, säger vännen.

I början av den här veckan så fick kvinnan ta del av hela utredningen mot henne. Enligt åklagare Nils Lundberg bad hon då om ett nytt förhör.

– Hon värjer sig mot beskrivningen av mannens skador. Hennes bestämda minnesbild är att hon bara huggit en gång och har svårt att ta till sig att hon gjort allt det här, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM