Kriget och terrorn i Irak

USA-koalitionen bombade civila i Mosul

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Nu bekräftar den USA-ledda koalitionen att det var deras bomber som kan ha dödat så många som 200 civila i Mosul.

”En inledande undersökning pekar mot att ett anfall riktat mot IS stämmer med de rapporterade civila offren”, sägs det i ett uttalande, uppger AFP.

Mosul.

De senaste dagarnas stora antal civila offer i västra Mosul är orsakade av den USA-ledda koalitionen.

Det uppger koalitionen själv efter att ha granskat sina flyganfall i området.

”En inledande undersökning av data från flyganfall 16–23 mars indikerar att (...) de områden där koalitionen slog till mot IS-soldater och utrustning i västra Mosul stämmer överens med uppgifterna om civila offer.”, skriver man i ett uttalande.

”Koalitionen respekterar mänskligt liv, det är därför vi stöder vår irakiska partner i deras ansträngningar att befria landet från IS-brutalitet. Vårt mål har alltid varit noll civila offer men vi kan inte överge vår irakiska partner på grund av IS omänskliga taktik att terrorisera den civila befolkningen, använda mänskliga sköldar och att slåss från skyddade platser som skolor, sjukhus, religiösa platser och civila bostadsområden.”

”Fälla av IS”

– Vi är chockade över den här fruktansvärda förlusten av människoliv, säger Lisa Grande, FN:s humanitära koordinator för Irak, enligt nyhetsbyrån Reuters.

New York Times skriver att om antalet döda bland civilbefolkningen stämmer så är det här det största antalet dödade civila i ett enskilt flyganfall sedan USA började strida i Irak 2003.

– Enligt irakiska militärer var det ett flyganfall, riktat mot krypskyttar på taken till byggnader i området. Att det fanns civila i husets källare var de inte medvetna om, säger general Maan al-Saadi till tidningen.

General Maan al-Saadi säger att de civila offren kom en som en fullkomlig överraskning och att de betraktar det som en fälla från IS sida för att stoppa flyganfallen och vända opinionen mot koalitionen.

Publisert:

LÄS VIDARE

IS tvingar civila att slåss i Mosul

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Mosul