Sydkorea: Nordkoreas regering bakom mord på Kim Jong-nam

avAdam Westin

NYHETER

Fyra nordkoreaner jagas för mordet på diktatorns halvbror Kim Jong-nam.

– De har lämnat landet samma dag som incidenten inträffade, säger polischefen Noor Rashid Ibrahim.

Sydkoreas regering drar slutsatsen att regeringen i Nordkorea ligger bakom mordet.

1 av 3 | Foto: Wong Maye-E, Shizuo Kambayashi / AP TT NYHETSBYR N

I en pressträff på söndagsmorgonen berättade malaysisk polis om utredningen i mordet på ”Kim Chol”, en 47-årig man som tros vara Kim Jong-nam.

Kort därpå drog Sydkorea slutsatsen att det är regeringen i Pyongyang som ligger bakom mordet.

– Vår regering är säker på att den döde mannen är Kim Jong-nam, och baserat på att fem misstänkta är Nordkoreanska medborgare ser vi det som att Nordkoreas regering ligger bakom incidenten, säger Jeong Joon-Hee, en talesperson för Sydkoreas regering till AFP.

Fyra personer har gripits

Halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-un dog i måndags och tros ha förgiftats på flygplatsen i Kuala Lumpur klockan 09 på morgonen. Mannen uppgav att han kände sig yr efter att två kvinnor sprutat vätska i ansiktet på honom. Han fördes till sjukhus där han avled två timmar senare.

En 28-årig vietnamesisk kvinna, en 25-årig indonesisk kvinna, en 26-årig malaysisk man och en 47-årig nordkoreansk man har gripits av polisen.

Malaysisk polis söker ytterligare åtta personer som misstänks för inblandning i mordet. Fyra av dem har identifierats, samtliga nordkoreanska män.

– De har lämnat landet samma dag som incidenten inträffade, säger polischefen Noor Rashid Ibrahim.

En journalist frågade om de eftersökta nordkoreanerna har diplomatpass, polisen svarade att de hade vanliga pass. Nordkoreanska myndigheter har velat få kroppen utlämnad, vilket Malaysia inte har accepterat.

Trodde det var ett skämt

Enligt polisuppgifter till The Guardian trodde 25-åriga Siti Aisyah att hon var en del av ett skämtsamt tv-program.

25-åriga Siti Aisyah, en av de gripna, beskrivs som en småbarnsmamma från Indonesien. Hon ska tillsammans med sin väninna ha fått i uppdrag att skoja med män på flygplatsen – genom att spreja vatten i ansiktet på dem.

– Jag kommer inte att bekräfta det, säger polisen Noor Rashid Ibrahim om uppgifterna.

Ville besöka Disneyland

Halvbrodern till Nordkoreas diktator kom till Malaysia den 6 februari 2017 och var på väg att flyga tillbaka till den kinesiska staden Macau, där han bodde sedan ett antal år.

Kim Jong-nam hade levt i exil sedan 2001, då han försköts av den nordkoreanska regimen för att ha försökt resa till Tokyo med ett falskt pass. Enligt flera medier, däribland The Guardian, ville Kim Jong-nam besöka Disneyland.

Innan dess spåddes Kim Jong-nam bli efterträdare till Nordkoreas tidigare diktator, Kim Jong-il.

ARTIKELN HANDLAR OM