Korruptionshärvan på Fastighetsverket

Efter avslöjandena: Generaldirektören får sparken

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

Foto: Kalla Fakta

NYHETER

Statens fastighetsverks generaldirektör Björn Anderson får sparken, rapporterar TV4.

Han är en av flera misstänkta för inblandning i en korruptionshärva – ett misstänkt miljonsvindleri – som avslöjades i tv-programmet Kalla Fakta.

Generaldirektören Björn Anderson anhölls efter avslöjandena om miljonsvindel inom Statens fastighetsverk (SFV) i Kalla Fakta i slutet av januari. Han har delgivits misstanke om brott – och får nu sparken, rapporterar TV4.

– Vi är överens med Björn Anderson att han inte kan komma tillbaka som generaldirektör för Statens fastighetsverk, och det är inte aktuellt eftersom han är föremål för en förundersökning, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TV4 Nyheterna.

– Vilka uppgifter han kommer ha framöver är något vi får återkomma till.

Bostäder och kontrakt till vänner

Den 24 januari avslöjade Kalla Fakta hur en före detta anställd på Statens fastighetsverk, Mikael Sackleen, sett till att specifika företag fått dyra byggkontrakt hos myndigheten, bland annat företag som ägs av hans vänner.

Släkt och vänner till Sackleen fick bo på slott som står till myndighetens förfogande. Och skattepengar har också gått till renoveringen av hans privata fritidshus.

Bland annat kunde ett företag fakturera myndigheten på 11 miljoner kronor för renovering av Rosersbergs slott – renoveringar som borde ha kostat runt 2 miljoner kronor, enligt oberoende experter.

”Ville ha mer på fötterna”

Generaldirektören Anderson informerades om det som pågick två år innan avslöjandet och har sagt att han ”ville ha mer på fötterna” innan han gick till polisen.

– Någonstans i mitt undermedvetna har jag säkert hoppats på att det ska rinna ut i sanden, att det ska visa sig att påståendena är felaktiga, sa han till Kalla Fakta vid avslöjandet.

Misstankarna mot honom rubriceras som grov trolöshet mot huvudman – vilket betyder att han inte ska ha gjort tillräckligt för att komma till rätta med de misstänkta brott han fått kännedom om.

Totalt sju misstänkta

Dagen efter avslöjandena gjorde polisen husrannsakan i myndighetens lokaler. Totalt har sju personer delgivits misstanke om brott. En av dem är en entreprenör som haft kontrakt med Fastighetsverket, som misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta.

En fastighetsdirektör misstänks också för grundlagsbrott då denne ska ha försökt få reda på vem på myndigheten som talat med TV4.

Birgitta Böhlin kommer tillfälligt att ta över rollen som generaldirektör.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya misstankar i härvan kring Statens fastighetsverk

ÄMNEN I ARTIKELN

Korruptionshärvan på Fastighetsverket

Björn Anderson

Statens fastighetsverk

Mikael Sackleen

Brott

Per Bolund