Nya laptopbomber lurar flygplatsernas säkerhetskontroller

avJoakim Magnå

Amerikansk underrättelsetjänst misstänker att terrorgrupper som Islamiska staten (IS) har lärt sig att gömma sprängmedel i elektronik, på sätt som gör att flygplatsernas säkerhetsutrustning inte ger utslag.

Detta enligt uppgifter till CNN.

Terroristerna ska ha kommit över flygsäkerhetsutrustning för att testköra sina metoder.

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
I februari 2016 inträffade en explosion ombord på ett passagerarflygplan från Mogadishu i Somalia till Djibouti.

I förra veckan krävde USA och Storbritannien att elektronik större än en mobiltelefon förbjuds inne i kabinen när det gäller resenärer från ett antal flygbolag i olika länder i Mellanöstern och Afrika.

Brittiska och amerikanska myndigheter tror att terrorister planerar att smuggla ombord bomber på flygplan i exempelvis bärbara datorer, kameror och surfplattor. Extremisterna ska ha utvecklat en teknik för att gömma sprängmedel i prylarnas batterier och batteriutrymmen.

Nu kommer nya uppgifter om terroristernas lömska metoder för att överlista flygsäkerheten.

Ger inte utslag

Amerikansk underrättelsetjänst misstänker att IS och andra terrororganisationer har lärt sig gömma sprängmedel i elektronik, på sätt som gör att säkerhetsutrustningen på flygplatserna inte ger utslag, enligt uppgifter till CNN.

Dessutom uppges terroristerna ha kommit över egen flygsäkerhetsutrustning för att kunna utvärdera metoderna.

Underrättelseuppgifterna har samlats in under de senaste månaderna, rapporterar CNN, och är en starkt bidragande orsak till Trump-administrationens beslut att förbjuda bärbara datorer och annan elektronik i kabinen.

”Vi kommenterar inte”

Den federala polisen FBI uppges ha testat metoderna i slutet av förra året. Testen fokuserade på att kringgå säkerhetsutrustning som är vanligt förekommande på flygplatser i USA och runt om i världen. Terroristernas nya knep framstår som mer avancerade än tidigare försök att lura flygplatserna.

– Vi kommenterar inte specifik underrättelseinformation. Men utvärderade underrättelser tyder på att terroristgrupper fortsätter att rikta in sig på kommersiellt flyg, vilket inkluderar att smuggla sprängmedel i elektronik, säger USA:s inrikessäkerhetsdepartement i ett uttalande till CNN.

Elektronikförbudet gäller från den 21 mars och omfattar direktflyg till USA från flygplatser i åtta länder. Passagerare tvingas packa ner elektronik större än en mobiltelefon i sitt incheckade bagage. Storbritanniens förbud gäller sex länder, varav två inte finns på den amerikanska listan.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

FBI