Svensk utlöste terrorlarm efter vild festnatt i Barcelona

NYHETER

Den 32-åriga svensken utlöste ett terrorlarm – och nu säger polisen att mannen spenderat hundratusentals kronor på alkohol, droger och prostitution.

– Han tog ”saker” som gav honom konstant eufori, säger Jordi Jané på det katalanska inrikesdepartementet.

Vad som såg ut som ett attentat liknande det mot julmarknaden i Berlin, visade sig vara kulmen på en vild festnatt, enligt spanska myndigheter.

1 av 2 | Foto: REUTERS
En svensk man har gripits efter skottlossning i Barcelona

– Han spenderade mycket pengar och tog ”saker” som sannolikt gav honom konstant eufori under många timmar, säger Jordi Jané på det katalanska inrikesdepartementet.

Polisen uppger för spanska El País att svensken spenderat 20 000 euro på alkohol, droger och sexköp. Något som mannen delade med andra svenskar som han lärt känna i Barcelona.

Checkade aldrig in – festade i stället

Dramat utspelade sig på tisdagsförmiddagen på motorleden Ronda Litoral i centrala Barcelona. Mannen körde en stulen lastbil fylld med gasflaskor mot färdriktningen.

Polisen tvingades svara med skottlossning för att få stopp på fordonet, sju skott avlossades, och färden slutade i närheten av stadens zoo.

El País skriver att mannen kom till Barcelona dagen innan, den 20 februari, men att han aldrig använde sitt hotellrum eftersom han var ute och festade hela natten.

– Det finns inga indikationer på att det rör sig om en terroristattack, säger Jordi Jané på det katalanska inrikesdepartementet.

Ligger på sjukhus

Tre personer skadades lindrigt i samband med händelsen. 32-åringen fördes till sjukhus och är gripen misstänkt för fordonsstöld, våld mot tjänsteman, vårdslös körning och skadegörelse.

Mannens ligger på en psykiatrisk avdelning då hans tillstånd bedöms som instabilt. Polisen har ännu inte kunnat förhöra honom, skriver El País.

32-åringen är tidigare dömd för ett flertal brott, däribland grov misshandel, narkotikabrott och vapenbrott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Barcelona

Brott