Homosexuella rensas ut i Tjetjenien

Hundratals homosexuella försvunna i Tjetjenien

Hbtq-personer i Tjetjenien vittnar om tortyr: ”Jag blev slagen och utsatt för elchocker”

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Samtal från förföljda homosexuella från Tjetjenien har börjat strömma in till ryska hbtq-organisationer.

Berättelserna vittnar om tortyr och utpressning.

– Jag blev slagen med en slang och utsatt för elchocker. De ville att jag skulle erkänna att jag är homosexuell, berättar en man som hört av sig till en hjälplinje.

Det avslöjande reportaget i den ryska tidningen Novaja Gazeta har skakat läsare både i Ryssland och i andra länder. Tidningen har varit i kontakt med en rad anonyma källor som kan bekräfta försvinnandet av ett hundratal hbtq-personer i Tjetjenien.

Vem som ligger bakom försvinnandena är oklart: det kan vara representanter för regeringen, men det kan även vara civilpersoner.

Av dessa minst 100 har några få släppts efter att de gripits i olika städer i Tjetjenien. Av dem som släppts har flera försökt fly landet.

Minst tre döda – stort mörkertal

Vissa personer har släppts ”i brist på bevis”. Men enligt Novaja Gazeta har hbtq-personernas anhöriga då i stället blivit pressade att frysa ut och misshandla sina nära och kära.

Andra personer gav sig av när de hörde att vänner och bekanta försvunnit eller gripits.

Minst tre av de försvunna personerna har bekräftats döda, uppger Novaja Gazeta, men mörkertalet tros vara mycket högt.

Började med ansökan om en Pride-parad

De första uppgifterna om att personer försvunnit är bara några veckor gamla, så situationen har eskalerat plötsligt. Homosexualitet är förbjudet och belagt med dödsstraff i Tjetjenien.

Enligt Novaja Gazeta, som hänvisar till en källa inom den tjetjenska polisen, ska gripandena, som av berörda personer i landet kallats för ”en förebyggande utrensning”, hänga ihop med ett försök att sprida information om hbtq-personer i Tjetjenien.

I början av mars gjorde människorättsrörelsen GayRussia.ru ett försök att få tillstånd att genomföra Pride-parader i fyra olika städer i Tjetjenien. Liknande ansökningar lämnades även in till städer i Ryssland. Ansökningen publicerades även av tjetjenska medier, vilket ledde till massiva protester.

På sociala medier har det publicerats bilder och filmer med torg fyllda av människor med protestplakat men även uppmaningar om att döda och misshandla hbtq-personer.

”Ni kommer att straffas hårt”

En av filmerna visar en man som står omgiven av andra män och håller ett tal som riktar sig till initiativtagarna av Pride-paraderna.

– Vi vänder oss direkt till er som har försökt ta hit den här typen av rörelse som jag inte ens vill nämna vid namn. Vi förstår att ni försöker provocera oss, att ni bara vill ha uppmärksamhet. Men vi vill poängtera att alla som håller på med den här typen av smutsig verksamhet kommer att straffas hårt, säger mannen och tittar rätt in i kameran.

Det Ryska hbtq-nätverket med sloganen ”olika människor, samma värde” har med anledningen av situationen i Tjetjenien startat en nödlinje dit hbtq-personer kan ringa.

Skulle ”skämmas ut” i lokal-tv

På sin hemsida har nätverket publicerat anonyma berättelser från personer som ringt nödnumret – och situationerna de beskriver är hårresande.

– Jag blev slagen med en slang och utsatt för elchocker. De försökte få mig att erkänna att jag är homosexuell, säger en man som hört av sig till nätverket.

Mannen beskriver att det fanns ytterligare cirka 30 personer i lokalen där han hölls fången. Personerna som genomförde tortyren sa sig agera på uppdrag av den tjetjenska regeringen. De ska också ha försökt få honom att avslöja vänner och bekantas identiteter.

En annan man berättar om en vän som gripits för saker som han skrivit på det sociala mediet ”vKontakte”, ungefär som en rysk version av Facebook. Han ska ha blivit hämtad hemma av uniformerade män, och sedan hållits fången i några dagar och torterats. Personerna som hållit honom fången sa till mannens pappa att de skulle ”skämma ut” den unge mannen i en lokal tv-kanal och därefter släppa honom. Mannen blev släppt efter några dagar, oklart under vilka premisser.

”Rädda att nödlinjens samtal ska spåras”

Aftonbladet har varit i kontakt med det Ryska hbtq-nätverket, och kommunikatören Svetlana Zakharova bekräftar att situationen i Tjetjenien är mycket allvarlig.

– Första gången vi fick ta del av den här mycket oroande informationen, var i slutet av mars. Men antagligen har det pågått mycket längre än så, säger hon.

Svetlana Zakharova säger att människorna som hör av sig via nödnumret är mycket rädda och oroliga. De är till och med rädda att höra av sig till nätverket, för risken att någon ska få reda på det, exempelvis om telefonerna avlyssnas.

Och att det skulle kunna leda till fruktansvärda konsekvenser.

– Den viktigaste frågan just nu är varför makthavarna i Tjetjenien inte gör något för att förhindra kidnappningarna, tortyren och morden.

Svenska RFSL kräver agerande

– Jag är mycket upprörd och ledsen över de nyheter som nu kommer från Tjetjenien. Det är ofattbara övergrepp som rapporteras, säger RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö i ett uttalande.

– Jag förväntar mig att den svenska regeringen använder de arenor den har tillgång till för att påverka Ryssland att göra detta och verka för att de hbtq-personer som hålls fångna släpps fria. Den ryska regeringen måste agera för att stoppa den utrensning av homosexuella som pågår i Tjetjenien och tillåta oberoende internationella experter att utreda händelserna.

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Gardell samlar in miljonbelopp till hbtq–flyktingar

ÄMNEN I ARTIKELN

Homosexuella rensas ut i Tjetjenien

Hbtq

Tjetjenien

Novaja Gazeta

Försvunna personer

Dödsstraff