Rapport: Outbildade poliser sattes in vid upploppen i Rinkeby

NYHETER

Många av poliserna som ryckte ut till upploppen i Rinkeby i nordvästra Stockholm saknade både specialutbildning och rätt skyddsutrustning.

Bristerna kunde ha lett till att personer skadats, skriver en polis i en tillbudsrapport.

1 av 5 | Foto: P-O Sännås

I slutet av februari skakades Stockholmsförorten Rinkeby av upplopp. Ett stort antal ungdomar satte eld på bilar och plundrade butiker i området. De kastade även sten mot polis – som svarade med att skjuta verkanseld.

Polisen skickade ut flera patruller för att få kontroll över situationen. Men många av dem som kom till platsen saknade relevant utbildning och var för dåligt utrustade. Det larmet kommer från en av poliserna som deltog i insatsen.

Saknade utbildning

Nyhetsbyrån Siren har tagit del av en tillbudsrapport som polismannen skrivit. Där framkommer att endast två av de 14 poliser som kallades in som extra förstärkning var utbildade i SPT, särskild polistaktik:

”Med tanke på att ingen, förutom två stycken, var utbildad i SPT anser jag att det är en försvårande omständighet att beordra ut outbildade patruller till en så våldsam situation som ett våldsamt upplopp i ett särskild utsatt område, där det till och med skjutits verkanseld”.

Enligt polismannen kunde konsekvenserna ha blivit allvarliga.

”Bristen på utbildning och utrustning kan leda till svårigheter för poliser när insatstekniker och andra moment förväntas genomföras. Tekniker och moment som poliserna, inklusive jag själv, saknar utbildning och erfarenhet av. l värsta fall hade detta kunnat leda till personskador.

Fokuserar på dialog

Det som kallas ”särskild polistaktik” är en metod som poliser använder för att upprätthålla ordningen i samband med större händelser. En central del i strategin är att försöka undvika våldsamheter genom kommunikation och dialog, enligt polisen.

I en kommentar till tillbudsrapporten skriver en polischef att målet är att antalet SPT-platser ska öka vid varje utbildningstillfälle.

Aftonbladet har utan framgång sökt kommenderingschefen Jan Evensson och Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

ARTIKELN HANDLAR OM