Älskat bär portat från brittisk krog

Foto: CECILIA BILLGREN
NYHETER

Västvärlden frossar i avokado – supergrönsaken (som egentligen är ett bär) som tillskrivs diverse hälsobringande egenskaper. Och svenskarna är inget undantag. Men en nystartad brittisk restaurang har infört nolltolerans mot den grönsvarta ovalen.

Britterna är besatta av avokado. Sedan slutet av 2015 lägger britterna mer pengar på att köpa avokado än på apelsiner. Det rapporterar tidningen The Independent,som också skriver om nyöppnade Londonrestaurangen Firedog, som vägrar servera avokado.

”Uttråkade”

Restaurangen, som serverar grekinspirerade frukost-. och lunchrätter, vill helt enkelt lära Londonborna upptäcka andra läckra nyttigheter som fänkål, rödbetor och granatäpple.

– Vi är rent ut sagt uttråkade av att se avokado på varenda frukost- och brunchmeny, säger Firedogs chef George Notley till tidningen.

Avokadofrossandet har en baksida. I Danmark har två stora butikskedjor slutat sälja avokado som odlats i Petorcaprovinsen i Chile, en av världens största avokadoexportörer. Anledningen är en färsk rapport från miljöorganisationen Danwatch. I den berättas hur floderna i Petorcaprovinsen har torkat ut på grund av de vattenslukande avokadoodlingarna, rapporterar Sydsvenskan.

Sverige trea

Enligt inköpsansvariga på Ica är vi i Sverige världstrea i avokadokonsumtion per capita, skriver tidningen. Och troligen är fredagsmyset med guacamole och frukostmacka med mosad avokado här för gott – trots miljölarm och krogbojkott.

Och trots sin användning i maträtter så är avokadon botaniskt sett varken grönsak eller frukt, utan faktiskt ett bär.