Kriget och terrorn i Irak

IS tvingar civila att slåss i Mosul

Av: 

Martin Schori

Irakiska specialstyrkor på väg in i västra Mosul
Irakiska specialstyrkor på väg in i västra Mosul

NYHETER

IS pressas allt längre tillbaka i Mosul.

Som en desperat sista åtgärd tvingar man nu unga civila män att slåss för terrorsekten.

Det område som IS fortfarande kontrollerar i västra Mosul blir mindre och mindre för varje dag. Ledningen för terrorsekten, inklusive ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, har flytt staden. Men det finns fortfarande ett okänt antal krigare som gör hårt motstånd.

De civila som nu lyckats fly de hårda striderna vittnar om att IS tvingar unga män att slåss för terrorsekten. Enligt flyktingarna har många slutat gå i moskéer eftersom IS-krigare dyker upp och tvångsrekryterar männen.

– IS kom även till min butik för att hitta folk så kunderna slutade komma, säger slaktaren Yassin till nyhetsbyrån Reuters.

En tidigare regeringsanställd berättar för Reuters att han gömt sina söner i källaren när IS-männen kom till huset.

– Jag sa att om de vill ha mina söner får de döda mig. Det känns som att belägringen håller på att ta slut, allt IS gör är att försvara sig, säger mannen.

355 000 har flytt

Det var i oktober som irakiska trupper, tillsammans med kurdiska styrkor och shiamiliser, inledde anfallet mot Mosul, som intogs av IS år 2014.

Under hela slaget om Mosul har IS anklagats för att använda mänskliga sköldar. Flyktingarna vittnar nu också om att IS försökt förhindra civila från att lämna staden. Andra IS-terrorister har kastat uniformerna och följt med flyktingströmmarna.

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg och fotograf Magnus Wennman träffade för ett par dagar sedan Ali, som precis flytt från västra Mosul.

– De senaste tre dygnen har jag pekat ut elva IS-män som gömt sig bland de riktiga flyktingarna, sa Ali till Aftonbladet.

Enligt det irakiska informationsdepartmentet har 355 000 människor flytt från Mosul sedan offensiven började.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Krypskyttar, bomber och dyra bilar. Vi har allt i Mosul”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Mosul

Abu Bakr al-Baghdadi