Lastbilar välte i stormen – svenska vindrekordet slaget

Publicerad 2017-01-19

Med styrka på 47,8 sekundmeter satte vindarna i norra Sverige nytt hastighetsrekord under onsdagskvällen.

På E45 vid Jokkmokk blåste två långtradare i diket.

På onsdagseftermiddagen blåste den första långtradaren i diket vid Kurkberget mellan Jokkmokk och Arvidsjaur. Den andra lastbilen hamnade i diket vid Ligga mellan Jokkmokk och Gällivare, vid 21-tiden.

– På båda ställen väntar vi på bärgare. Lastbilarna ska vara borta från vägen vid 03.00, förhoppningsvis, säger Rasem Chebil, polisens RLC-befäl i region Nord.

Under tiden är polispatruller på plats och dirigerar trafiken på E45:an Ingen person ska ha blivit allvarligt fysiskt skadad vid olyckorna.

Ställde in tåg i Norrbotten

Tidigare under kvällen ställde SJ in två turer av nattåget som går till Luleå och Narvik.

– På bilvägarna i motsvarande område har vi haft kolonnkörning. Då har vi arrangerat så att tunga lastbilar kör som på led. Det hjälper en hel del mot att vara vindfång. De kör inte lika fort heller, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Vid 19.00 mätte väderstationen i Stekenjokk i Vilhelmina i Västerbotten vindstyrkan.

Mätaren visade 47,8 meter i sekunden – nytt svenskt rekord.

– Medelvinden i en storm är 25 meter per sekund. Då är det svårt att gå upprätt. Om du tänker dig svårare vind än så, förstår du hur stark den här vinden är, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Elisabeth Saarnak.

Radiomasten i Saxnäs i Västerbotten blåste ner vid 22-tiden. Annars har räddningstjänsten i Vilhelmina inte haft några larm om de starka stormvindarna som härjar i södra Lapplandsfjällen.

– Kommunikationen med vår fjällstyrka i Saxnäs via Rakel ligger nere. Men telefonerna har fungerat. Radion ska fungera igen i morgon bitti, säger Mikael Mattson, räddningsledare på Vilhelmina räddningstjänst.

Slog rekordet från stormen Hilde

Fjällturisterna väntas till veckoslutet – de som är i området nu varnas för att vistas utomhus.

– Det har varit snödrev i kombination med vinden. Vi har en klass 2-varning för storm, man bör hålla sig inne, säger Elisabeth Saarnak, jourhavande meteorolog på SMHI.

Ner mot Jämtland och Åre blåser det också, men i hastigheter mellan 18 och 20 sekundmeter. För att vindar ska stormklassas ska medelhastigheten vara uppe i 24,5 meter per sekund.

Det var i samband med stormen Hilde i november 2013 som det förra vindrekordet sattes – också det på Stekenjokks väderstation. Då kom vindarna upp i 47 sekundmeter.

Den nuvarande stormen har inte fått något namn.

– Vi brukar ju ta namnen från våra norska eller danska kollegor. Stormen passerade Norge väldigt fort, säger Elisabeth Saarnak.

Vindstyrkan i södra Lapplandsfjällen kommer att avta under natten mot torsdag.

– Det kommer vara blåsigt under morgontimmarna, men inte i styrkorna som vi haft nu, säger Elisabeth Saarnak på SMHI.

Följ ämnen i artikeln